Izraelska vojska: Od početka rata u Gazi poginulo je 600 naših vojnika

Izraelska vojska: Od početka rata u Gazi poginulo je 600 naših vojnika

Izraelska vojska je u ponedjeljak objavila smrt jednog vojnika u borbama u Pojasu Gaze, čime se ukupan broj ubijenih vojnika 7. oktobra popeo na 600.

Vojska je objavila da je u borbama poginuo 20-godišnji vojnik Nadava Cohena.Sinoć se ispred izraelskog parlamenta u Jerusalemu okupilo više od 100.000 ljudi u najvećem protestu od izbijanja rata s Hamasom 7. oktobra.

Učesnici antivladinog skupa u Jerusalemu izražavaju nevjericu da je premijer Benjamin Netanyahu i dalje na vlasti i da u zemlji još nisu održani izbori.

“Nevjerovatno je da ovu zemlju, koja je bila tako uspješna vodi (ovim) putem jedan čovjek i njegove pristaše”, kaže učesnik skupa, misleći na Netanyahua.

Drugi učesnik je poručio da Izraelu trebaju novi izbori.

“Vlada nema povjerenja javnosti. I žele da donesu zakon koji dozvoljava svakom petom čoveku da izbegne služenje vojske”, dodaje on.Ovaj događaj, popraćen mnoštvom manjih antivladinih protesta koji se istovremeno odvijaju po cijelom gradu, obilježava šest mjeseci od invazije Hamasa 7. oktobra.

Ynet izvještava da demonstranti planiraju izgraditi “šatorski grad” u Knesetu nakon skupa, nastavljajući protest tokom naredne sedmice.

Izraelska javnost se “probudila” i želi novog premijera, rekao je za The Times of Israel poslanik laburista Gilad Kariv.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica