Portal 072info

IZUZETNO ŠTETNE PO VAS: Ako imate tavu s ovim znakom na njoj, bacite je odmah!

Pobrinite se da se riješite od vaše tave ako primijetiti “PFASs” znak na njoj. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih nikada ne biste trebali pržiti odreske, pržiti krompir ili napraviti palačinke u ovoj tavi biti ćemo iskreni sa vama.

Da određene vrste posuđa gdje se priprema hrana, koji imaju oznaku “ne-ljepljive”, mogu biti vrlo opasni za naše zdravlje i naše obitelji govore više od 200 znanstvenika. Dakle, uz obostranu izjavu u kojoj su upozorili cijelo čovječanstvo kako su zabrinuti o široj upotrebi poli- i perfluoralkil tvari svaki dan velika skupina svjetskih stručnjaka i znanstvenika, potpisala je takozvani “Madrid dokument”.

Za proizvodnju posuda za hranu (na primjer, pakiranje za fast food i papirnatih tanjura ili “ojačanih” plastičnih) koriste te hemikalije, a odlikuju ih tzv “ne-ljepljivi poklopci” koji sprječavaju hranu da se lijepi za dno ili gori.

Da određene vrste PFASs može dovesti do poremećenog funkcioniranja endokrinog i imunološkog sustava, trovanja jetre i slabljenja metabolizma otkrila je nedavno studija, provedena na životinjama. Ti toksini nisu prisutni samo u hrani koja je pohranjena ili kuhana u njima, oni također pod utjecajem topline, lako se šire u zraku, a zatim se iz zraka spuštaju u vodi za piće.

Svi znamo da danas postoji mnogo različitih alternativa za proizvodnju takvih tava u kojima se hrana ne može zalijepiti ili zagorit. Mnogo znanstvenika i medicinskih stručnjaka u svijetu upozoravaju proizvođače za prestanak korištenja PFASs hemikalija.

Za sve domaćice vrlo jednostavan, ali vrlo koristan savjet: Odmah ih se riješite ako vidite gore navedene znakove na ambalaži hrane koje koristite!

Podijelite članak