Izvještaj o napretku BiH za 2013. godinu – Amandman 65

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

SRBIJA POLJOPRIVREDA SETVA

Članovi parlamenta EU predložili su niz amandmana na Izvještaj o napretku BiH za 2013.godinu.

Amandman 65 koji je uložila G-đa Marije Cornelissen ispred Greens/EFA Group se direktno odnosi na preporuke Green Councila BiH o formiranju Ministarstva poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja na državnom nivou kao najefikasnijeg rješenja za sve građane BiH.

Parlament EU je razmatrao amandmane 6.februara 2014.godine.Večinskim glasovima prepoznata je važnost formiranja državnog Ministarstva poljoprivrede,ishrane i ruralnog razvoja u BiH.Izmjenjeni Izvještaj 2013. će ponovo aktualizirati ovo pitanje i zahtjevati od Vlade BiH da ubrza formiranje ovog ministrstva u procesima EU integracija.

“Najzaslužni za to je Udruženje”Savjet za zelenu gradnju”Asocijacija Green Council, tim koji je,  predvođen G-đom Sanelom Klarić prije više mjeseci održao stručni skup ovdje u Zenici, i na kojem je značajno učešće uzelo Udruženje poljoprivrednika ZDK sa vodećim poljoprivrednicima.

Mi u udruženju vjerujemo da su životne i održive promjene neophodne i moguće u Bosni i Hercegovini ukoliko se udružimo u svojim poštenim nastojanjima i incijativama. Ogroman je ovo uspjeh civilnog sektora u BiH. Našim poljoprivrednicima je potrebno ovo, potrebno nam je državno ministarstvo poljoprivrede, potrebna su nam sredstva IPA (sredstva predpristupne pomoći) koja iznose 700 miliona eura za period 2014-2020., a ona idu direktno poljoprivrednicima”, rekao je Sedin Biogradlija, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Kontakt osoba: Sedin Biogradlija, Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK