Izvršenim pretresom u Visokom pronađeno više od 2 kg opojne droge i oružje

6B4370E7 3697 463A A0BF EAD8563525AA
????????????????????????????????????
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Visoko su, uz pomoć i koordiniranu podršku Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica A.A, rođenog 1994. godine, iz Visokog, koje se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Visokom, policijski službenici Policijske stanice Visoko su dana 09.12.2021. godine, izvršili pretres kuće i pratećih objekata koji se nalaze u ulici Ljetovik, a koje koristi lice A.A. 

Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:• 2096,89 grama biljne materije, upakovane u pojedinačne sadržaje i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, • 166,75 grama praškaste materije, upakovane u dva pojedinačna sadržaja, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed), • vatreno oružje-puška,• vatreno oružje- pištolj,• 5 digitalnih vaga za precizna mjerenja,• 59 komada municije raznih kalibara.

Lice A.A. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti. Sporna materija, oružje i predmeti su privremeno oduzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku. 

Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, policijski službenici Policijske stanice Visoko su danas, 10.12.2021. godine, u jutranjim satima, lice A.A. predali na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municijeZeničko-dobojskog kantona.