Jablaničke jezero se povuklo i ostavilo ogoljene jezerske pukotine

Jablaničke jezero se povuklo i ostavilo ogoljene jezerske pukotine

Jablaničke jezero se povuklo i za sobom ostavile zabrinjavajuće prizore ogoljenih jezerskih udubina, što otvara polemike građanima ali i u široj javnosti o uništenju ekosistema i masovnog pomora riba.

Povlačenja Jablaničkog jezera posljednjih godina su sve češća pojava, što izaziva zabrinutost javnosti i stručnjaka za zaštitu prirode, koji redovno upozoravaju na opasnosti uništenja ekosistema, kojem na žalost svjedočimo u brojnim vodama širom naše zemlje.

Neki od mještana kažu da je povlačenje jezera prirodni proces koji se ponavlja iz godine u godinu i da su uzročnici tog procesa procesu vremenski uslovi i suše, kao i prevelike potražnje za električnom energijom.

Međutim kako se povlačenje jezera događa tokom ljetnih dana činjenica da je to dogodilo već u mjesecu februaru mnoge ozbiljno zabrinjava.

Jablaničko jezero je umjetno akumulacijsko jezero na Neretvi, površine 13 kilometara četvornih. Smješteno na sjeveru Hercegovine i prostire od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17.

Nastalo je 1953. godine izgradnjom lučne brane na Neretvi, 5 kilometara uzvodno od Jablanice. Visina brane je 80 metara i jezero se proteže uzvodno do Konjica. Maksimalna dužina mu je oko 30 kilometara.

Površina jezera je 1440 ha. Najveća dubina je od 70 do 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 metara.

Jezero je bogato raznosvrnom ribom među kojima su pastrve, glavatice, strugača, šarana, smuđa, bijelog klena, pijurice i babuške.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica