AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Za tijelo u kontekstu zdravlja, podizanja imuniteta, funkcionalnosti kcionalnosti organa i organskih sistema, kao i dugovječnosti vrijedi samo jedno pravilo – neophodna je redovna tjelesna aktivnost, bilo vani ili u fitness centrima, pogotovo u ovo vrijeme pandemije.
Striktne norme

Najbolje bi bilo sportske aktivnosti provoditi na čistom zraku, planini i na suncu, jer tad imamo višestruku korist u smislu jačanja imuniteta, savjetuje poznata fitness instruktorica, prof. dr. Lejla Šebić.

– Fitness centri su moderne ustanove koje su namijenjene prvenstveno unapređenju zdravlja. I prije pandemije koronavirusa u fitness centrima su postojale striktne norme higijenskog ponašanja, kao što je dezinfekcija sprava nakon korištenja, upotreba peškira, redovna ventilacija prostora – kaže Šebić.

Istakla je kako svaka mašina traži određeni prostor kako bi se vježba mogla izvoditi pravilno, tako da uvijek imate dovoljnu distancu između vježbača. Sigurno je da onaj ko je bolestan ili se osjeća slabo neće doći na trening, tako da su i po tom pitanju fitness centri puno sigurniji nego kafići, šoping-centri i sl.

Također, dodaje, vrlo efikasne treninge i vježbe možete uraditi i kod kuće. Naravno, i za to je potrebna motivacija.
Jačanje pluća

Online treninzi su jedan od najboljih načina da uz trenera uradite kvalitetan trening kod kuće.

U borbi s COVID-19 najvažnije je da imamo „utreniran“ i zdrav respiratorni i kardiovaskularni sistem, što upravo postižemo treningom. Vježbanjem jačamo sve mišiće na tijelu, pa tako i onaj najvažniji – srčani mišić, kao i mišiće grudnog koša koji učestvuju u procesu disanja, te povećavamo vitalni kapacitet pluća – govori Šebić.

Trening, dodaje ona, povećava broj crvenih krvnih zrnaca, a time i transport kisika do ćelija. Potiče bržu cirkulaciju krvi, a time brži transport antitijela, imunoglobulina i bijelih krvnih ćelija tijelom do mjesta gdje je potrebno njihovo djelovanje.

Pozitivan utjecaj

Kako navodi poznata fitness instruktorica, ubrzana cirkulacija krvi potiče oslobađanje hormona koji upozoravaju ćelije na bakterije ili viruse. Redovno vježbanje ima pozitivan utjecaj na imunološki sistem, dolazi do trajnog jačanja odbrambene funkcije imunološkog sistema. Zato budite pametni i iskoristite sve prednosti tjelesnog vježbanja!