Portal 072info

Jako nevrijeme na području Tešnja, štete na putnoj infrastrukturi i usjevima

Cjelokupno područje općine Tešanj jučer je zahvatilo nevrijeme praćeno obilnom kišom, slabim gradom i udarima vjetra, koje je bilo posebno izraženo u istočnom i sjeveroistočnom dijelu općine, na području MZ Šije, Medakovo i Tešanjka.

Obilne padavine prouzrokovale su štete na putnoj infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima, posebno na području MZ Šije, gdje je odmah intervenisala putna operativa i civilna zaštita, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Profesionalna vatrogasna jedinica je intervenisala zbog mogućeg plavljenja dva objekta u Lepenici i Medakovu. Odmah po prestanku padavina se pristupilo i na uklanjanju nanosa na putnoj infrastrukturi i čišćenju asfaltnih površina.

Na području općine Zavidovići jučer je uži dio lokaliteta Kamenice, izletničkog naselja, pogodilo nevrijeme praćeno ledom-gradom, a tom prilikom nisu pričinjene štete.

Veći dio općine pogođen je kišom slabijeg ili jačeg inteziteta praćenom grmljavinom, a takođe nisu zabilježene štete, niti izlijevanja rijeka ili potoka.

U općini Doboj-Istok došlo je do zatrpavanja propusta i mostova usljed naglih padavina na lokalnim vodotocima, u Mjesnoj zajednici Klokotnica na četiri mikrolokacije – Babići, Ahimbašići, Duga njiva i most kod centralne džamije u naselju Polje.

Prema trenutnim informacijama poplavljeno je više od 20 privatnih stambenih objekata. Odmah su angažirane službe zaštite i spašavanja s tri građevinske mašine. Pročišćeni su propusti te je voda usmjerena ka vodotocima i rijeci Spreči.

U Kantonu 10 također je došlo do nevremena, u kojem je u kratkom vremenskom razdoblju palo 22 l kiše i leda-grada. Nema dojava o štetama na poljoprivrednim dobrima, saopćeno je iz FUCZ-e.

Novi.ba

Podijelite članak