Portal 072info

JAKUB EF. SALKICA ‘Ramazan je prilika da osjetimo jedni druge’

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana razgovarali smo sa glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice Zenica mr. Jakubom ef. Salkicom.

►NR: U kakvom ozračju muslimani u Zenici i u BiH dočekuju nastupajući Ramazan?

SALKICA: Za koji dan naći ćemo se u Ramazanu, mjesecu posta, ibadeta i bogatijeg duhovnog života svakog iskrenog pripadnika islama. Naći ćemo se u njegovim danima i noćima da bismo u dubinama svojih duša, u svojim osjećajima i djelovanjima preispitali sebe i svoje življenje, da bismo se u pribranosti i miru koji su nam tako potrebni posvetili sebi i svemu onome što naša vjera od nas traži a što u običnoj svakodnevnici, u trci za dunjalukom, tako često i tako lahko zaboravljamo.

Ramazan je poseban mjesec, iako nekima iscrpan, u njemu se, ipak, posebna snaga dobiva. Ljudi su u Ramazanu spremniji biti milostivi, darežljivi, strpljivi, spremniji su doći u džemat, više su odani Gospodaru, te, naprosto, pojačaju svoje ibadete (obredoslovlja) i muamelate (međuljudske odnose). Kako bi kazao naš akademik Enes Karić, „Ramazan je prilika da osjetimo jedni druge”  Time, zapravo, ističemo jedan socijalni ideal, ne samo Ramazana, već i islama. U raznolikim formama individualizma današnjeg doba važno je u vjeri i kroz vjeru pronalaziti duhovne resurse za saosjećanje sa ljudima.“ Prema tome, reklo bi se da muslimani u Zenici, Bosni i Hercegovini, pa i u svijetu, ramazan dočekuju i ramazanske dane provode u posebno duhovnom i sociološkom ozračju. Kroz ramazanski ibadet, ibadet posta, muslimani stiču bogobojaznost koja predstavlja svijest o dobru, toleranciji, solidarnosti, ljubavi, milosrđu, pomaganju,…

Mukabele, predavanja, muhabbeti…

►NR: Koje su aktivnosti planirane prije i u toku ramazana na području Medžlisa Zenica?

SALKICA: Medžlis Islamske zajednice Zenica je i ove godine izvršio temeljite pripreme za dolazak mubarek Ramazana, a povodom dočeka ramazanskih dana organizirao je i realizovat će niz aktivnosti. Između ostalog, u gradskoj sali upriličena je promocija kapitalnog djela Sahihu-l-Buhari koju je preveo i komentar dao Mahmut Karalić, prof. Također, u sali Grada Zenica bit će upriličeno u srijedu, 24. maja tekuće godine, omladinsko druženje sa prof. dr. hfz. Kenanom Musićem, na temu „Mladi i Ramazan“… Istog dana u Kočevoj (Sulejmaniji) džamiji poslije podne namaza obilježit će se jubilej, deset godina tradicionalnih svakodnevnih kratkih predavanja imama spomenute džamije, prigodnim programom. Poseban mevludski program U susret ramazanu će biti u džematu Perin Han, gdje se očekuju gosti Armin Muzaferija i Nezim ef. Halilović, muderris, te hor iz Ilijaša. 

U samom Ramazanu se također planira niz aktivnosti, počev od edukativnih, preko zabavnih i rekreativno-sportskih, pa do samih društveno-humanitarnih. Svakako, tradicionalni vjerski programi, poput mukabele sa naglaskom na hafisku mukabelu u Čaršijskoj džamiji, predavanja za žene, obilježavanja značajnih datuma hidžretskog kalendara, kratkih predteravijskih besjeda imama, i sl., kao i svakog ramazana, i ove godine će biti dio ramazanskih vjerskih sadržaja u našem Medžlisu. Upriličit ćemo i ramazanske mehabbete za zeničku javnost na otvorenom, u kojima ćemo prirediti bogat zabavni i edukativni karakter. Ovoga ramazana započet ćemo i jedan novi projekat, u sklopu aktivnosti Mreže mladih na području Medžlisa, Ramazanske lige, koja će se igrati petkom i subotom od teravije do sehura, a u kojoj će učešće imati 14 ekipa iz naših džemata.

Također, napravljen je poseban plan aktivnosti za Ramazan 2017./1438. h. g., a kojeg je Izvršni odbor Medžlisa Zenica usvojio na svojoj redovnoj sjednici. Ovaj plan obuhvata aktivnosti imama, hatiba, muallima, te glavnog imama, poseban rad sa muslimankama, aktivnosti sa zatvorenicima, obilazak džemata itd. Prioritetne teme za vazove i predavanja za ovaj ramazan su: porodica, jedinstvo muslimana, obaveze pojedinaca prema Zajednici, zekatu, sadekatul-fitru, briga za džemat, vjersko obrazovanje najmlađih itd. Pored nabrojanih planirane su i druge aktivnosti za ovaj mubarek mjesec.

(kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Naše riječi)

Podijelite članak