Jama Raspotočje uskoro sa minimalnom dnevnom proizvodnjom

Aktivnosti na otvaranju novih radilišta u jami Raspotočje zeničkog Rudnika mrkog uglja odvijaju se planiranom dinamikom, a neki od radova napreduju i brže od planiranih, tako da se prva manja, ali stalna proizvodnja, može očekivati već za 60 dana.

– Radovi idu planiranom dinamikom, a sa sanacijom stanja u jami odvijaju se i radovi na pripremi novih otkopnih polja. Možemo očekivati da ćemo uskoro dnevno izvoziti oko 150 tona sa pripremnih radilišta, a naš končan cilj je proizvodnja sa mehanizacijom i metodom širokočelnog otkopa.

Već u februaru ćemo početi sa ubacivanjem širokočelne mehanizacije koja bi početkom naredne godine trebala da bude u punom eksplatacionom ciklusu i jama Raspotočje će tada imati proizvodnju od oko 1.100 tona visokokvalitetnog uglja – rekao je za Agenciju FENA Esad Čivić, direktor RMU Zenica.

Pored problema koji su ih zadesili, Uprava rudnika je uspjela da izvrši sve obaveze prema rudarima i zaposlenicima. Tako su u protekloj godini isplaćene sve plaće, sa prosjekom na nivou preduzeća od 960 KM, isplaćen je regres u iznosu od 907 KM, tradicionalna nagrada povodom Dana rudara od 300 KM, a svi zaposleni imaju plaćenu naknadu za topli obrok u iznosu od 15 KM po radnom danu.

Rudnik Zenica je uspio da izmiri i sve zakonske obaveze, kao i da ispuni dogovorene obaveze prema Kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK-a u vezi plaćanja zaostalih dugovanja.

Fena