Portal 072info

Janez Janša primljen u zatvor, ispratila ga kolona simpatizera

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oni tvrde da je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja opet ima izglede za osvajanje velikog broja glasova na parlamentarnim izborima 13. jula osuđen nedužan i bez dokaza i da se radilo o politički montiranom procesu, kako bi se jednog od vodećih političara eliminiralo iz javnog života

Slovenski opozicioni čelnik i bivši premijer Janez Janša u petak je primljen u središnji zatvor Dob, započevši s izdržavanjem dvogodišnje kazne za korupcijsku aferu Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Janšu je do blizine zatvorskog kruga koji nije bio dostupan novinarima i neovlaštenima dopratila kolona u kojoj je bilo dvadesetak osobnih vozila i jedan autobus s njegovim simpatizerima, članovima stranke i nekolicinom zastupnika u parlamentu. Pjevali su slovensku himnu i nosili slovenske državne zastave.

Oni tvrde da je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja opet ima izglede za osvajanje velikog broja glasova na parlamentarnim izborima 13. jula osuđen nedužan i bez dokaza i da se radilo o politički montiranom procesu, kako bi se jednog od vodećih političara eliminiralo iz javnog života.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sloboda Janezu Janši, Janša – Mandela, neki su od usklika kojima su izražavali potporu kontroverznom političaru koji godinama dijeli slovensku javnost, pa ga jedni drže herojem, a drugi krivcem za političke i gospodarske makinacije.

“Danas je umrla demokracija i u zatvoru je čovjek koji to najmanje zaslužuje, dok na slobodi ostaju oni koje bi zapravo trebalo zatvoriti”, rekla je Vera Ban, dugogodišnja Janšina suradnica, a čuli su se i usklici protiv komunizma i korumpiranog sudstva koje je osudilo Janšu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kasno popodne pred zatvorom se okupila masa od više od hiljadu ljudi koji su držali govore u potporu osuđenom političkom prvaku.

Zatvorska uprava objavila je da će Janši u kaznionici biti omogućena sva osnovna ljudska i građanska prava osim onih koji su oduzeti zatvorenim osobama. Prvih sedam dana bit će pod posebnim tretmanom, uobičajenim za osobe koji započinju s izdržavanjem kazne, dok će kasnije, u ovisnosti od ponašanja, moći biti premješten u tzv. poluotvoreni zatvorski odjel.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Janšini advokati u međuvremenu su zatražili da se o njihovu podnesku vrhovnom sudu o zaštiti zakonitosti što prije odluči. Teoretski, moguće je da vrhovni sud poništi presudu i odredi novo suđenje ili da obustavi izvršenje kazne do svoje odluke. Za to su se zadnjih dana izjasnili i neki ustavni suci i pravnici koji smatraju da bi s Janšom u zatvoru, a riječ je o predsjedniku jedne od najvećih političkih stranaka, u pitanje mogla doći legitimnost prijevremenih parlamentarnih izbora koji se održavaju 13. jula.

Janša je do sada najviši slovenski dužnosnik osuđen zbog korupcije. U dva je navrata bio slovenski premijer, a dobar izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 13. jula ponovo se ukazuje njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Janša je pravomoćno osuđen zbog prihvaćanja obećanja o mitu od finske tvrtke Patria, a navode iz optužnice i presude oštro negira. Njegovi advokati vjeruju da će u zatvoru neće provesti dugo vremena jer bi se vrhovni sud uskoro morao izjasniti o njegovu.

Fena/depo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)