Jasna i Saša odveli sina (10) na liječenje, otac preminuo od koronavirusa

sasa jasna sergej
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Desetogodišnji Sergej Milićević sa mamom i tatom u julu ove godine uputio se u Tursku na kontrolni pregled. Dječak je obolio od tumora na mozgu, a prije odobrenja hemioterapije, doktorica je tražila da ga vidi. Stigli su sa idejom da tamo provedu četiri dana. Ipak, proveli su dva mjeseca i u Srbiju se vratili u žalosti. Mama Jasna i on su dobili koronavirus i preležali ga. Otac Saša je obolio i preminuo.

Kako je majka u razgovoru za Telegraf.rs objasnila, dječaku je otkriven tumor na mozgu u osmom mjesecu života. Benigni je, ali na vrlo nezgodnom mjestu.

“Nalazi se u predelu očnih nerava i hipofize. Ne može da se otkloni u potpunosti”, rekla je navodeći da je dječak imao prvu operaciju u januaru 2012., drugu u u decembru 2014., a treću u januaru 2020. godine: “Prva operacija je bila da se uzme uzorak, da se vidi o čemu se radi. Druga zato što je tumor počeo da pravi cistu. Treća operacija isto tako, uklonili su sve što su mogli”, kaže majka.

Jasna objašnjava i da je cista koju tumor pravi puna, te da je prilikom prethodne operacije, prije skoro dvije godine, ugrađen rezervoar preko koga sadržaj ciste treba da se prazni. Desilo se da je rezervoar začepljen, te da je neophodno da se zamijeni. To je, kaže Jasna, bio rizik za koji se znalo da postoji.

“Niko ne može da vam garantuje da će to da bude prohodno stalno”, kaže navodeći da je novac za predstojeće liječenje bio izdvojen i uplaćen, ali da su zbog bolesti oca sredstva preusmjerena na troškove njegovog bolničkog liječenja.

Kako je rekla, Saša (46) bio je astmatičar. Stanje mu se vrlo brzo pogoršavalo.

“Samo u jednom trenutku prvo Sergej dobija temperaturu, pa ja, pa suprug. Testirani smo i shvatili smo da imamo koronu. Umesto četiri dana, ostali smo tamo dva meseca. Sergej i ja smo se oporavili, međutim, moj Saša, nažalost, nije. Vrlo brzo je morao da bude smešten u bolnicu, a stanje se u bolnici još brže pogoršavalo. Iz obične sobe prešao je na intenzivnu negu. Onda su ga intubirali i tako intubiran je bio svestan. On je od 6. avgusta bio u bolnici, a 20. septembra je preminuo“, ispričala je o tragediji koja ih je zadesila.

Po povratku u Srbiji sahranili su Sašu. Bitka koju biju od 2012. samo se nastavila.

“Sergeju predstoji hemioterapija. Pre svega da se zameni rezervoar”, kazala je majka navodeći da im je poslat predračun iz bolnice, te da im je potrebno 80.000 eura.

Kako je objasnila, njegov vid već je značajno oslabljen, iako se to na prvi pogled ne bi reklo.

“On je vrlo slabovid. Usled pritiska, očni nervi su atrofirali. Međutim, Sergej sa ovim vidom koji ima, vrlo dobro funkcioniše. Da ga vidite, da ne obratite pažnju, ne biste stekli utisak da je bolestan”, kaže majka, dodajući da dječak ipak ne može da pročita zapis sa table, te da ima specijalne naočale uz pomoć kojih čita i piše: “Naravno, sve mora da bude većeg fonta, da bude prilagođeno njegovim potrebama”.