JASNA PORUKA BIH: Odmah usvojite zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

vijece evrope

Direktor Direkcije za informaciono društvo i akciju protiv kriminala Vijeća Evrope Jan Kleijssen uputio je rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH te pojedinim državnim ministrima pismo u kojem upozorava da će neusvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti izazvati nesagledive ekonomske posljedice po bh. građane, saznaje „Dnevni avaz”.

Sudbina ovog zakona, odnosno hoće li BiH, kada je riječ o finansijskim transakcijama, biti tretirana kao Sjeverna Koreja ili Iran, znat će se danas na sjednici Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i sigurnost.

Komisija je ovo zakonsko rješenje, koje je napravilo Ministarstvo sigurnosti, a jednoglasno usvojilo Vijeće ministara BiH, već jednom razmatrala 3. februara na svom zasjedanju, ali ono nije dobilo entitetsku podršku iz RS, jer su od prisutnih članova iz manjeg bh. entiteta protiv zakona glasali Dušanka Majkić i Staša Košarac (oboje SNSD). Odbije li ovaj zakon i danas, on neće, zbog procedura, moći biti usvojen u narednih nekoliko mjeseci.

Kleijssen u pismu, do kojeg je došao „Avaz”, podvlači da BiH zbog toga prijeti opasnost da bude stavljena na listu onih država koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju po globalni finansijski sistem!

– Ovo bi rezultiralo povećanim nadzorom svih finansijskih transakcija koje idu u BiH, kao i onih koji dolaze iz vaše države. Znatno bi se otežalo slanje novčanih doznaka građanima BiH – navodi se u pismu ovog visokog evropskog zvaničnika.

Direktor Direkcije za informaciono društvo i akciju protiv kriminala Vijeća Evrope, naime, traži dogovor svih nivoa, dodavši da mu se čini da se Prijedlog zakona blokira iz političkih razloga.

On je istakao da, ako se desi da navedeni zakon Zajednička komisija ponovo obori, na zasjedanju Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti (Moneyval), od 31. marta do 4. aprila, bit će odlučeno da je BiH zemlja koja predstavlja prijetnju po globalni finansijski sistem, a svi građani RS i FBiH trpjet će štetu.

Također, Klejsen traži da se konačno usvoje i dopune Krivičnog zakona BiH, koje jasno definiraju koje je tužilaštvo nadležno za krivična djela pranja novca i finansiranja terorizma. Ovaj zakon izradilo je Ministarstvo pravde, ali je krajem prošle godine oboren na Predstavničkom domu, jer ga i nisu podržali poslanici iz RS.

Fena