Portal 072info

Javna rasprava o nacrtu Zakona o PIO FBiH

Privredna komora Zeničko dobojskog kantona bila je danas domaćin javne rasprave o nacrtu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u Federaciji BiH,na kojoj su predstavnici poslovnog sektora iznijeli svoje primjedbe i prijedloge.Poslodavci cijene da je neke odredbe Zakona potrebno precizirati,a odnose se na pitanje invalidnosti,odnosno radne sposobnosti i slijedom toga refundiranja troškova,ukazao je Šefkija Botonjić,predsjednik Privredne komore ZDK.

Pored toga,pažnju treba fokusirati i na članove Zakona koji tretiraju naknade i štete usljed invalidnosti,tjelesne onesposobljenosti ili smrti zaposlenika,kazao je Botonjić.Novo zakonsko rješenje prije svega donosi stabilnost u penzijski sistem i u konačnici isplatu penzija,koje se trenutno isplaćuju u trajanju od desetak dana,podsjeća Kenan Spahić,pomoćnik resornog federalnog ministra. Sistemsko rješenje po novom Zakonu podrazumijeva trezorski način poslovanja i budžet Vlade Federacije BiH,kako je planirano, postaje garant isplate penzija do 5. u mjesecu.Uvodi se i bodovni sistem u obračunu penzija koji vraća povjerenje u penzioni sistem,jer svakome pruži onoliko, koliko sredstava uloži,naglašava Spahić.

Dodao je da novo rješenje ne povećava starosne granice za odlazak u penziju.Zadržan je i jedan vid prijevremene penzije,kakav je postojao do 31. decembra 2015. godine.Izvršna direktorica kompanije Natron Hayat Maglaj,Azema Mulasmajić smatra da službe PIO moraju biti isposobljene da daju sve potrebne podatke.Mora se postići jednostavnost u izračunu penzijskog staža kako bi svaki pojedinac mogao znati kolika će mu biti penzija. Danas je velika tajna znati kolika će biti penzija,a u svijetu to nije tako.

Također je važno da se za novi Zakon o PIO,kada bude usvojen,predvidi i određeni prijelazni period ,kako bi se poslodavci,osiguranici i ostali zainteresovani mogli pripremiti za primjenu,istakla je Mulasmajić. 

rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box