Portal 072info

Javna tribina: Paušal na cijene grijanja je nezakonit

Građanski aktivista, Hasan Kreho, priredio je za građane Zenice javnu tribinu s temom: Da ili ne paušal za grijanje. Gosti panelisti bili su Kemal Veledar iz Javnog preduzeća Grijanje, predsjedavajuća Gradskog vijeća, Sanja Renić i docent doktor Ajdin Huseinspahić iz Centra za poslovnu afirmaciju.

-Plaćanje paušala za centralno grijanje etažnih vlasnika isključenih sa sistema je neustavno i nezakonito, tvrdi doc. dr Ajdin Huseinspahić iz Centra za poslovnu afirmaciju.

U istraživanju pravnog aspekta paušala propisanih odlukama upravnih organa i preduzeća, Huseinspahić je utvrdio da je u svim slučajevima tužbi korisnika sistema grijanja, koje su dospjele do ustavnih sudova, presuđeno u korist potrošača. Upozorio je na moguće pravne posljedice odluke zeničkog Gradskog vijeća, kojom je formirana cijena gradskog grijanja i utvrđen paušal za usluge ovog preduzeća, za sve korisnike, uključujući i trajno ili privremeno isključene sa sistema daljinskog grijanja.

Predsjedavajuća zeničkog Gradskog vijeća, Sanja Renić, najavila je da će Prošireno radno predsjedištvo Vijeća, u četvrtak odlučivati o tome kada će se pred gradskim vijećnicima naći već spremna odluka o ukidanju paušala na cijene grijanja za etažne vlasnike koji su se s tog sistema isključili i kojih je u Zenici sve više…

Cilj tribine koju je za svoje sugrađane priredio dugogodišnji građanski aktivista, Hasan Kreho, je buđenje svijesti o nužnosti učešća građana u donošenju odluka od javnog interesa. Tribine sličnog tipa, kojima je cilj informisanje javnosti, ohrabrivanje na akciju i zaštita prava potrošača, biće nastavljene, najavljuje Kreho, podsjetivši da u vremenu tranzicije sve bolne odluke dodatno ugrožavaju životni standard građana i da zato trebamo dovoljno znati o svim bitnim aspektima društvenog života, kako bismo pravovremeno zaštitili svoja građanska prava.

 

rtvze.ba

Podijelite članak