Portal 072info

Javne nabavke osiromašile BiH za 1,5 milijardi KM

Nakon Sarajeva i Mostara i građani Tuzle mogu pogledati eksponate USAID-ove putujuće izložbe “Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH”, kojom se javnost nastoji upoznati sa primjerima korupcije i rasipništva pri javnim nabavkama, zbog čega je samo u toku prošle godine izgubljeno 1,5 milijardi KM.

 

Izložbu je u tuzlanskoj Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Derviš Sušić otvorio Peter Duffy, direktor USAID-a za BiH, koji je naglasio zabrinutost zbog korupcije, te činjenice da se preko 70 posto javnih nabavki realizira bez poštene procjene o javnim nabavkama.

“Zbog toga se plaćaju više cijene, a manja je konkurencija, što na kraju dovodi do manjka novca za obrazovanje, zdravstvo, kulturu i druge sektore. Predstavnici vlasti jednu kantu za smeće platili su 1.733 KM, a bilo ko u BiH zna da to nije stvarna cijena kante”, izjavio je Duffy.

Među izloženim replikama, nalazi se parking karta koja je navodno koštala 257.933 KM, lijek koji je plaćen po tri puta višoj cijeni, komad asfalta od 2.111 KM, te pepeljara od 1.293 KM. Ručak koji se sastojao od dvije-tri kašike riže, jedne šnicle, lista zelene salate, četvrtine paradajza i kriške hljeba, plaćen je 230 KM.

20160125_2_13966397_4893904_Web (1)

U razgovoru za AA, Duffy je rekao da bi bilo dobro da se, nakon što građani vide postavku, obrate svojim zastupnicima u parlamentima i kažu da žele snažnije provođenje zakona.

“Građani žele transparentnost, a i neki političari su posjetili Muzej javnih nabavki i podijelili su naše sadržaje o ovoj temi. Inače, na USAID-ovoj stranici upravo je ovaj sadržaj podijeljen najviše puta i komentiraju ga ljudi širom zemlje”, izjavio je Duffy.

Dževad Glinac, posjetitelj izložbe, rekao je da se osjeća loše nakon što je vidio replike plaćene i po nekoliko stotina puta višoj cijeni.

“Interesantno je da je jedna javna ustanova, Centar za predškolsko vaspitanje putem javnog tendera nabavila alkohol. Dakle, govorimo o obdaništu kojem je neko dozvolio da putem javnog tendera nabavi 666 flaša alkohola, dok su u isto vrijeme roditelji polaznika te ustanove skupljali novac za kupovinu sapuna i toalet papira. To je ona naša standardna priča, da nema novca, a ustvari para ima, ali se troše na besmislice. Osjećam se bespomoćno jer ja kao zaposlenik i inženjer koji puni budžet dodatno plaćam obijesna rasipništva”, izjavio je Glinac, dodajući da se nakon ovog očekuje neki vid građanskog bunta.

Iz USAID-a navode da bi ova izložba trebala osigurati jasnu podršku za usvajanje 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u državnom parlamentu BiH.

Podijelite članak