565C5C2A 6E4C 484A 8A08 4D9C492E89E4
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 16:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Bosna ide prema sukobu koji bi mogao uvući NATO, EU i Veliku Britaniju.Prošle sedmice Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu koji ima vrlo značajne ovlasti, opisao je malu balkansku zemlju suočenu sa svojom najvećom egzistencijalnom prijetnjom od “etničkog čišćenja” i genocidnog masakra u Srebrenici početkom 1990-ih, donosi The Article.

NER FIT

– Izgledi daljnje podjele i sukoba vrlo su realni – izvijestio je Schmidt Vijeću sigurnosti UN-a.

Mirovni plan uz posredovanje SAD-a, Daytonski sporazum iz 1995. godine, stvorio je današnju državu koja je skraćeno poznata kao Bosna. Njeno ustavno uređenje je složeno. Daytonski pregovarači posredovali su u dogovoru o podjeli vlasti. 

Država ima tri predsjednika koji predstavljaju njezine tri glavne etničke skupine: Srbe (pravoslavni kršćani); Hrvati (katolici); a bošnjačka većina (muslimanska). Sastoji se od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Nije iznenađujuće da ova zamršena vlast nije bila u stanju razriješiti tenzije između sastavnih dijelova Bosne.

Tekst se nastavlja nakon reklame
  • Orban i Dodik: Sastanak evropske desniceOrban i Dodik: Sastanak evropske desnice

Lider bosanskih Srba je Milorad Dodik je postao istaknut uz podršku Zapada kao umjerena protuteža nacionalistima bosanskih Srba koji su tražili potpunu neovisnost. Međutim, nakon što je došao na vlast, ubrzo je usvojio njihov populistički, nacionalistički stav, čak je prijetio otcjepljenjem.

Njegov najnoviji ispad je objava o “razvodu” kako bi se stvorile odvojene oružane snage i pravosuđe, te izravno oporezivanje Republike Srpske.

Curenje informacija

Prošlost ostaje mrtvi teret za budućnost Bosne. Bez obzira na to je li Dodikova prijetnja onim što je predstavljalo otcjepljenje bila blef, proizvela je nalet međunarodnih aktivnosti, uključujući posjet 6. 11 nacionalističkog mađarskog premijera Victora Orbana i dan kasnije, pomoćnik američkog državnog tajnika Gabriela Escobar.

Zbog “curenja informacija” Dodik je rekao Eskobaru da ga nije briga hoće li njegovi postupci rezultirati američkim sankcijama. Dodik je očito bio “otvoren za raspravu” o svom separatističkom zakonodavstvu, ali nije namjeravao prestati s njegovim pripremama. Tek što je Escobar otišao, Dodik je 9. 11. se sastao s turskim autoritarnim predsjednikom Erdoganom u Ankari.

  • Vojnik UK tokom rata u Travniku, Britanija se obvezalo raditi na miru u Bosni, ali kuda ide Bosna i kakav će biti njezin značaj za Britaniju?Vojnik UK tokom rata u Travniku, Britanija se obvezalo raditi na miru u Bosni, ali kuda ide Bosna i kakav će biti njezin značaj za Britaniju?

Budućnost Bosne, važan element stabilnosti i mira na Balkanu, bila je samo nakratko vijest.

Bosna je 2016. podnijela zahtjev za članstvo u EU, ali nesuglasice unutar same EU oko budućeg članstva balkanskih država značile su zanemariv napredak prema pristupanju i rastući recipročni nedostatak interesa, unatoč stabilnosti i prosperitetu koji je proizašao iz pristupanja Hrvatske 2013. Ujedinjeno Kraljevstvo se obvezalo raditi na miru u Bosni, ali kuda ide Bosna i kakav će biti njezin značaj za Britaniju?

Nasilna politička implozija u Bosni

Opasnost je da će ohrabreni Putin, koji stalno ispituje, traži prilike i procjenjuje odlučnost svojih protivnika, Bosnu vidjeti kao svoj sljedeći stres test za Zapad. Prošlo je vrijeme otkako su ruske vojne intervencije u Gruziji, Krimu i Ukrajini poboljšale njegov rejting i popularnost. Za Putina, privlačnost Bosne je to što njegove obavještajne snage tamo mogu stvarati nestašluke preko uspostavljenog posrednika, Srbije.

Ruska prikrivena potpora Brexitu jasno je otkrila da je slabljenje EU jedan od Putinovih ciljeva. A Bosna je jedan od NATO-ovih “partnera za mir”. Nasilna politička implozija u Bosni također bi bila potez protiv NATO-a, koji ima vojno sjedište u Sarajevu, prikazujući ga kao tigar od papira. Lonac već šišti.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nedavno je upozorilo na Putinovu skrivenu ruku u trenutnoj krizi. Pitanje je što će oni i EU učiniti po tom pitanju? Putin bi mogao izračunati da će odgovor biti: ništa.

LIDER