Je li vam gubitak apetita česta pojava: Evo kada trebate posjetiti ljekara

Screenshot 7 300
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hormonalni poremećaji, psihološki problemi, ili pad šećera u krvi uveliko mogu utjecati na manjak apetita. Najvažnije je, kažu stručnjaci, otkriti pravi razlog ovog problema. Anksioznost

Borite li se s anksioznošću vrlo je vjerovatno da se borite i s manjkom apetita. Mučnine, osjećaj tjeskobe, bezvoljnost i mnogi drugi simptomi specifični za aksioznost, djeluju i na hormone koji usporavaju probavni sistem i utječu na osjećaj gladi.

Depresija

Depresija može dovesti do dugoročnog gubitka apetita. Istraživanja su pokazala da depresija utječe na dijelove mozga koji prate psihološko stanje tijela, ali i segmente poput apetita i gladi.

Stres

Stres također može izazvati mučnine, ali i loše djelovati na probavu što u konačnici može imati negativne posljedice po čovjekov apetit. Na to hoćete li se suočiti s manjkom apetita utjecat će tip stresa pod kojim se nalazite.

Bolest

Bolesti poput gripe ili stomačnih problema također mogu uzrokovati gubitak apetita. Respiratorne bolesti blokiraju čulo mirisa što u konačnici hranu čini neukusnom zbog čega nesvjesno gubite volju za hranom.

Zanimljivo je da se, pored navedenog, žene s gubitkom apetita suočavaju i tokom trudnoće. Također, bez obzira na spol, apetit nerijetko gubimo i tokom konzumiranja određenih lijekova.

Iako nas gubitak apetita ne mora uvijek brinuti, ako vam se dešavaju problemi s gutanjem, stalne mučnine, bol tokom jela ili neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, stručnjaci kažu vrijeme je da posjetite ljekara.

Klix

GODISNJICA
MARKETING