Jedna osoba umrla, dvije su na liječenju: Mišja groznica hara

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Republici Srpskoj je od početka godine prijavljeno pet slučajeva mišje groznice. Nedavno je prijavljen i smrtni ishod mlađe osobe u Kliničkom centru RS, dok su dvije osobe trenutno na liječenju. Iako se rjeđe javlja kao epidemija, liječnici upozoravaju građane da izbjegavaju mjesta gdje se glodari razmnožavaju, jer je sezona izleta u prirodu uveliko počela.

Nakon 2019. godine, kada je prijavljen najveći broj slučajeva obolijevanja od mišje groznice i to 18, od početka ove godine u RS zabilježeno je pet slučajeva, javlja BHRT.

Teške kliničke slike

“Bolest izazivaju hanta virusi,koji se prenosi preko najčešće preko poljskog miša, svi građani koji borave u prirodi treba da izbjegavaju ta područja gdje su vidljive mišje rupe”, kaže načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS Nina Rodić Vukmir.

Ljekari upozoravaju da za ovu virusnu bolest koju prenose glodari nema specifične terapije niti vakcine, te je uglavnom riječ o srednjim i teškim kliničkim slikama.

“Najčešće je to udisanjem prašine koja je kontaminirana izlučevinama glodara ili je to voda i hrana kontaminirana. Sama inkubacija bolesti je najčešće do 2 sedmice, bolest počinje naglo visokom temperaturom, groznicom, malaksalošću, bolovima”, navodi načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka Mirjana Miljković.

Karakterističan simptom hemoragijske groznice, ističu infektolozi, je oslabljeno mokrenje i zamućen vid. U težim slučajevima bolest napada bubrege i izaziva krvarenje na drugim organima, te dovodi do smrtnog ishoda.

Savjet ljekara

“Takvi pacijenti se hospitalizuju i pristup takvim pacijentima je takav u skladu sa tegobama koje ima uz serološku potvrdu da se radi baš o toj infekciji”, navodi Tatjana Roganović, infektolog na Klinici za infektivne bolesti Banja Luka.

Pored savjeta koja područja izbjegavati, ljekari posebno savjetuju na obaveznu dezinfekciju prostorija u kojima se boravi ukoliko ste u prirodi, te pokrivanje usta i nosa u slučaju podizanja prašine na takvim mjestima i redovne mjere higijene.