Portal 072info

Jedna stvar je svima obavezna: Kako se može otići na ljetovanje u Hrvatsku?

Makarska, 250817. Iako je vrhunac turisticke sezone prosao, vrucine ne jenjavaju pa su makarske plaze jos pune kupaca koji traze osvjezenje. Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani Bosne i Hercegovine koji žele ići na ljetovanje u Hrvatsku to mogu učiniti uz pokazivanje dokaza o rezervisanom smještaju prilikom prelaska granice u ovu susjednu zemlju.

Omer O. iz Sanskog Mosta, koji radi na hrvatskom primorju kao iznajmljivač turističkog smještaja i ugostitelj, kazao je za Faktor kako su bh. građani uglavnom zbunjeni zbog oprečnih informacija koje mogu pročitati u medijima, a koje se tiču turističkog odlaska u Hrvatsku.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Bosanskohercegovački državljani još od 1. juna mogu preći granicu s Hrvatskom uz pokaz potvrde rezervacije gdje idu. I sam sam imao goste iz svog grada, prije svega bliske prijatelje i porodicu koji su najnormalnije prelazili granicu uz potvrdu rezervacije koju će svaki iznajmljivač, ili oglašavajuća platforma na kojoj se rezerviše, automatizmom šalje potvrdu rezervacije koja po trenutnim pravilima mora sadržavati tačan datum dolaska, odlaska i adresu na kojoj će se boraviti – kazao je.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske naveli su kako državljanin treće zemlje s regulisanim boravkom u EU može ući u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, naprimjer, poziv privrednog subjekta na sastanak.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– U navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćeni ili dogovoreni turistički obilasci Hrvatske kao i čitav drugi spektar turističkih aktivnosti – kazali su ranije iz MUP-a Hrvatske.

Kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima i skratilo vrijeme čekanja za prelazak državne granice, koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučuje se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

Za ulazak u Hrvatsku nije potrebno prethodno testiranje na koronavirus, niti su turisti nakon ulaska dužni boraviti u samoizolaciji.

Iznimke su jedino ukoliko se pojave simptomi bolesti tokom boravka u Hrvatskoj.

– Ako osobe pređu državnu granicu i po ulasku u Republiku Hrvatsku razviju simptome bolesti, ostaju u svom smještaju i javljaju se telefonom domaćinu, tj. organizatoru njihovog dolaska koji obavještava nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite (npr. liječnika u turističkoj ambulanti). Izvan radnog vremena nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite, domaćin strane (službene) osobe koja ima izraženije simptome bolesti poziva hitnu medicinsku službu.

Ako pri ulasku u Hrvatsku osoba ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora koji će definirati daljnje postupanje s mogućnošću upućivanja u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i liječenje.

Ugostiteljski objekti, dodatni sadržaji i trgovine su otvoreni za posjetioce. Za sve vrste ponuda propisane su epidemiološke mjere zaštite kojima se osigurava zaštita posjetilaca i osoblja te redovna dezinfekcija prostora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom izlazaka izvan smještajnih objekata preporučuje se korištenje maske ili pokrivala za nos i usta, održavanje fizičkog razmaka od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te redovno provođenje higijenu ruku.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 16
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nove mjere u Hrvatskoj: Ograničavaju se okupljanja, zabrana prodaje alkohola poslije ponoći

072info.com

U Hrvatskoj 2.421 novi slučaj zaraze koronavirusom, šesti dan zaredom pada rekord

072info.com

Hrvatska uvodi dodatne mjere: “Trenutne nisu dale rezultate”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6