Jednostavan matematički zadatak posvađao internet: Znate li koje je rješenje?

Jednostavan matematički zadatak posvađao internet: Znate li koje je rješenje?

Čini se da je naizgled jednostavan matematički zadatak zaintrigirao gotovo svaku osobu na društvenim mrežama pritom im opasno zaposlivši mozgove, ali i kalkulatore.

Riječ je o zadatku koji se na internetu počeo dijeliti još u ljeto 2019. godine, a sada je ponovno postao popularan.

Podsjetimo, matematičke se jednačine rješavaju određenim redoslijedom računskih operacija. Ta kratica označava zagrade, eksponente, množenje, dijeljenje, sabiranje i oduzimanje.

No, iako se većina trudila voditi tim pravilom, najčešće ponuđena rješenja su 1 i 16, a složit ćete se kako su to vrlo različiti brojevi.

“Računam zagrade, množenje, pa dijeljenje, tako da vjerujem da je rješenje 1”, napisala je autorica izvorne objave, a s njome su se složili i mnogi drugi.

Ipak, bilo je i onih koji su tvrdili da je odgovor 16. Stvari su se toliko zakomplicirale da je New York Times zamolio matematičara i profesora Cornella Stevena Strogratza da se pozabavi ovim zadatkom.

“Prvo se pozabavite onim što je u zagradama. Naravno, 2 + 2 = 4. Dakle, pitanje se svodi na 8 ÷ 2 × 4 “, napisao je Strogatz dodavši kako je problem upravo u tome.

“Sad kad smo suočeni s dijeljenjem i množenjem, koja od ovih radnji ima prioritet? Ako prvo izvršimo dijeljenje, dobit ćemo 4 × 4 = 16; ako prvo izvršimo množenje, dobit ćemo 8 ÷ 8 = 1”, istakao je Strogatz, prenosi Times Of India.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica