Jelena (18), djevojka koja je spašavala Doboj: Išla sam svojim srcem…

Podijelite vijest

Jelena Simović, 18-godišnja djevojka iz Foče koja je svojim herojskim činom za vrijeme velikih poplava u BiH oduševila zemlju, članica je Gorske službe spašavanja, državna prvakinja BiH u penjanju, te maturantica Medicinske škole.

U jeku najvećih poplava koje su zadesile našu zemlju, Jelena se nalazila u školskoj klupi, kad je dobila poziv iz Gorske službe spašavanja koja je sve vrijeme bila u pripravnosti.

Jeco, moramo u Doboj, tamo je haos“, kazao mi je Nenad iz Gorske službe. “Bukvalno su me izvukli iz klupe na zadnji dan škole, spremila sam se i krenuli smo”, priča Jelena.

Dio ekipe koji je iz Foče krenuo put Doboja ostao je da pomaže unesrećenima u Maglaju, dok je ostale helikopter oružanih snaga prebacio u Doboj.

– Pogled iz helikoptera je bio šok za nas, ali to nije bilo ništa koliki je tek šok uslijedio kad smo stigli. To je bila katastrofa, nema riječi kojom bih to opisala”, prisjeća se Jelena, te dodaje kako su se za pola sata presvukli, sjeli u čamce i krenuli u akciju spašavanja.

doboj katastrofa poplave

– Kad su nas vidjeli s punom opremom, ljudi su rekli – ako nas ovi ne spase, neće niko”, navodi Jelena, dodavši kako je osjećala ogromnu odgovornost i dužnost da pomogne unesrećenima.Na upit o tome kako je uspijevala da sačuva snagu i zadrži pribranost, ističe kako joj je mnogo pomogla ekipa s kojom radi, budući da su svi odličan tim i dišu kao jedno.

– Kad pored sebe imate ljude koji su mirni, staloženi, koji vas bodre, daju vam hrabrost i ulijevaju povjerenje i sigurnost, onda i vi dobijete kontrolu uma”, priča Jelena.

Nije bilo vremena za strah. Čovjek u takvoj situaciji nije u stanju ni da misli o sebi, a kamoli na strah”, pojašnjava Jelena.

Scena koje će se sjećati čitavog života jeste ona iz jedne zgrade u Doboju u koju je ušla kako bi ljudima podijelila lijekove.

Gazim kroz vodu do pasa, a ispred mene izlazi djevojčica u crvenoj haljinici, kojoj dajem Plazmu, budući da je to i dvije litre mlijeka bilo sve što smo ponijeli s nama. Raširila je ruke, zagrlila me svom snagom i poljubila… Nisam smjela plakati u tom trenutku, morala sam biti jaka…’‘, prisjeća se Jelena.

A kakvi su budući planovi ove nevjerovatne djevojke? Jelena je odlična učenica s prosjekom 5,0, te kaže kako ni njeni profesori ne mogu vjerovati kako od silnih obaveza stigne učiti.

– Dobra organizacija je najvažnija. Imam želju da upišem medicinu, a ako ne to, onda nešto u vezi policije ili vojske”, kaže ova djevojka, te dodaje:
Meni ne treba niko da me veliča, niti da o meni piše… Ja ne dobivam nikakve pare za ovo, ne treba mi nikakvo prizanje. Jednostavno sam išla svojom dušom, svojim srcem...”

Radiosarajevo