Portal 072info

JELENA KARLEUŠA: “Ne želim mladima da lomim krila kao što su to meni radili”

Kraljica šou biznisa i jedna od najintrigantnijih članica žirija u 10. sezoni “Zvezda Granda” koje svake subote od 21 sat možemo gledat u programu OBN TV prvi put otvoreno je progovorila o novoj ulozi, takmičenju i kolegama. Diva nam je otkrila i da li će uskoro snimiti narodnu pjesmu, šta misli o Lepoj Breni i kolika su joj podrška ćerke koje redovno prate najpopularniji muzički šou.

Kako se nosite sa negativnim natpisima u medijima da ste jedan od najstrožijih članova žirija u “Zvezdama Granda”?

Ja sam najmanje stroga. Samo djelujem tako. Moj način obraćanja je možda malo agresivniji, ali ono što je kažem je blaže od onoga što kaže Marija ili Bosanac. Oni su oštriji od mene. Ja nikad nisam zaboravila neke ružne komentare kad sam bila na početku karijere. Mislim da treba u svemu ovome biti pedagog, psiholog, a malo i vidovit jer iza maske treme, nesigurnosti i mladosti treba prepoznati budući talenat. Svakako nikog ne treba ubijati u pojam i to sigurno ne radim. Ne radi niko od članova žirija. Meni su krila mnogo puta slomljena za 20 godina profesionalnog bavljenja ovim poslom i ja sam alergična na takvo ponašenje prema mladim ljudima.

Sa Marijom Šerifović uvek razmenjujete duhovite opaske. Kako će se to nastaviti iz emisije u emsiju?

To je nepredvidivo. Mislim da je magija ovog žirija u tome što je spoj nespojivog. U njemu vlada nepredvidiva tenzija koja lebdi u vazduhu šta će se novo desiti. Naši komentari i reakcije zavise od kandidata koji se takmiče zato što nas oni ili inspirišu ili ubiju u pojam. Spoj žirija je ove godine takav da je to sudar različitih stavova i univerzuma, različitih ljudi i muzičkih fahova ali je pun pogodak i pravi bingo kad je riječ o gledanosti. Da se slažemo ne bi bilo dobro.

Lepa Brena je demantovala natpise u medijima i imala je samo reči hvale o vama. Šta mislite o njoj?

Moj uzor i idol od detinjstva. Žena koja je ostvarila san svakog umjetnika na ovim prostorima jer je pjevala u vreme kad smo bili velika Jugoslavija, a mnogi o tome i dalje sanjaju. Lepa Brena je jedan od razloga zašto sam počela da se bavim ovim poslom.

a869c59900ff1b0ad50e6c8c2181afc5

Da li ste se poslije youtube hita u kome pjevate narodnjake, a koji ima preko 1.500.000 pregleda, odlučili da snimite neku narodnu pesmu na nagovor Dragana Stojkovića Bosanaca?

On me je pozvao da dođem u njegovu emisiju na RTS-u koja njeguje izvorni melos. To je izazov za mene i za moju publiku koja nije navikla da me gleda i sluša kako to radim. Inače, dobar pjevač mora da zna sve da pjeva. Muzika je muzika, a najvažnije je gdje koristiš koji ukras i manir. Kao vozač koji zna da vozi automatik ali mora da zna da vozi i manuelni mjenjač. Kad jednom savladaš tehniku pjevanja onda ne bi trebalo ništa da bude problem. Mislim da su velike predrasude kad je riječ o meni jer ja sam htjela ne htjela poslije 20 godina primorana da dokazujem da znam da pjevam, a onda da znam da pjevam i narodnu muziku. Malo je poznato da sam ja pjevala više od 10 godina u horu kao mlada, potom u operi Narodnog pozorišta, da sam muzički obrazovana, sviram flautu, imam 20 godina karijere, 10 albuma i najveće tiraže. Ukoliko neko ne zna svoj posao prosto je nemoguće da se to desi. Posebno volim da pjevam stare, izvorne narodne pjesme, makedonske narodne pjesme i bosanske sevdalinke. Kad je reč o Bosancu i njegovoj emsiiji ja ću izabrati jednu bosansku sevdalinku kao na primer “Moj dilbere” ili neku sličnu da oborim Bosanca sa stolice. (smeh)

Videli smo ćerku Atinu kao podršku na snimanju. Da li kćerke prate takmičenje i razmišljaju li o muzičkoj karijeri?

One su najvatreniji mamini fanovi i fanovi “Zvezda Granda”. Nika je bila stidljiva da dođe, a Atinina želja je bila da dođe i pritisne taster “da” ili “ne”. U pauzi sam joj to ispunila ali
nisam dozvolila da ona ocenjuje kandidate jer je ipak riječ o ljudima kojima i život zavisi od ovoga. Bilo mi je puno srce kad su Grandova publika, Saša Popović i moje kolege vidjeli Atinu koja inače želi da bude pjevačica.

Podijelite članak