Screenshot 4 55
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 22, 2021 @ 7:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Pojedini veliki američki prodavači jelki i novogodišnjih dekoracija najavili su da će ovi proizvodi biti osjetno skuplji.

Ukazali su na to da će se cijene povisiti u dvocifrenom postotku te su za to okrivili visoke troškove dostave, a koje smatraju neprimjereno visokim. To je posljedica poremećaja u globalnoj opskrbi, koji je izazvan pandemijom koronavirusa.

“Morat ćemo povisiti cijene. Jelke će u prosjeku poskupjeti za 20 posto. Čak ni tada nećemo moći pokriti naše troškove, jer ove godine transport po jednom kontejneru plaćamo 300 posto više”, istakao je Mac Harman, izvršni direktor američke kompanije Balsam Hill.

Ova kompanija prodajom jelki i dekoracije godišnje uprihoduje 200 miliona dolara.

Poremećaji u globalnoj opskrbi posljedica su zatvaranja tvornica, preopterećenosti luka i nedostatka radne snage. To uzrokuje kašnjenje u isporuci robe.

Da li će se zadovoljiti potražnja

Novogodišnji blagdani su sve bliže pa su tako i prodavači dekoracije sve zabrinutiji zbog toga da li će moći zadovoljiti potražnju. Među njima je i veletrgovac National Company Cranford, koji posluje s trgovačkim lancima poput Walmarta. Posluju i s najvećom online trgovinom na svijetu Amazonom.

Izvršni direktor ove veletrgovine Chris Butler očekuje da će ove godine biti velika potražnja za ovim proizvodima.

“Na makro nivou očekujemo da će prodaja biti veća za 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Pretpostavljamo da ćemo ove godine prodati od 1,5 do dva miliona jelki”, naglasio je.

I on je jedan od onih koji strahuju da će potražnja moći biti zadovoljena. Za napomenuti je da će se većina ovakvih proizvoda pravi u Kini.

“Mislim da imamo 10 posto manje proizvoda u odnosu na prošlu godinu”, potcrtao je Butler i dodao da bi veleprodajne cijene trebale biti više za 20-25 posto. Ponovio je da će se to vjerovatno odraziti na krajnje kupce.

U američkoj asocijaciji oko koje su okupljeni trgovci jelkama naveli su da tržište ovih proizvoda iznosi između jedne i dvije milijarde dolara godišnje. U kompaniji Balsam Hill već ispaštaju zbog poremećaja u globalnoj opskrbi.

“Prvi put smo izdali jesenji katalog, a da nismo imali spremne proizvode za prodaju. Pošiljke nisu realizovane na vrijeme. Još uvijek pokušavamo utvrditi gdje se tačno nalaze naši proizvodi – da li se još prevoze brodovima ili su u lukama. Ako se ovo bude dešavalo u kontinuitetu, mogli bismo prestati poslovati”, upozorio je Harman.

Prema njegovim riječima, od 50 proizvoda istaknutih u katalogu, njih 12 trenutno je dostupno. Tvrdi da im se prodaja smanjila na dnevnom nivou, jer nemaju dovoljno proizvoda za prodaju.

Nada se da će situacija u vezi s jelkama biti nešto bolja, u odnosu na ostalu novogodišnju dekoraciju. Međutim, Harman očekuje da će i jelki biti manje za 22 posto u odnosu na prošlu godinu. Naglasio je da će dekoracija biti manje za 42 posto.

“Ključno će biti vrijeme do 25. novembra”

Proizvođač jelki i ukrasa Treetime je saopćio da je transport ove godine skuplji za 500 posto. Prave stabla koja koštaju od 100 do 1.000 dolara. I oni jelke prave u Kini.

Suvlasnica ove tvornice Laurie Kane je također izjavila da će troškove nadomjestiti krajnji kupci. Navela je da su njihovi proizvodi već skuplji i da nastoje da to poskupljenje bude ispod 20 posto. I Kane prati pošiljke proizvoda koje su već trebale biti realizovane.

Smatra da je ključno da roba dođe do Dana zahvalnosti, koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava 25. novembra. Razlog zašto tako misli je taj što ukrašavanje prostora počinje već krajem novembra te je podsjetila da se u decembru kupuju pokloni, piše CNN.

LIDER