Jesmo li pobijedili koronavirus?

ed 3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svakodnevne vijesti u posljednjih više od 50 dana o užasnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu skoro su iz medijskog prostora istisnule informacije o koronavirusu.

Tome je doprinijela i činjenica da se, nakon petog, omikron vala bilježi sve manje zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, kao i da su epidemiološke mjere ukinute ili svedene na minimum.

Teško prognozirati

Jesmo li pobijedili koronavirus, je li kraj pandemije, očekuje li nas šesti val, šta će se narednih mjeseci, uopće, događati, brojnim stručnjacima teško je reći.

Iako mnogi vjeruju da će ova godina, kako je to rečeno i iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), donijeti kraj pandemije, ipak, opreza nikad dosta.

ČITAJ JOŠ:  KCUS: Testiran 391 uzorak, pozitivno 115

Također, činjenica je da evropske zemlje sada imaju sporiji rast broja novozaraženih ili je on čak u padu, ali Evropa i dalje ima više od milion novozaraženih svaka dva dana, prema podacima Reutersa.

– Dakle, virus je tu i treba biti oprezan, jer očekujemo još nekoliko manjih valova do gašenja pandemije, ali vjerujem da će biti manji i beznačajniji u odnosu na dosadašnje – kaže nam dr. Andrea Jurić, epidemiologinja.

Dr. Jurić vjeruje da će ova godina označiti kraj pandemije, ali, dodaje, teško je predviđati kada bi se to moglo desiti.

ČITAJ JOŠ:  Ostavili pacijenticu da polusvjesna leži na travi ispred bolnice. Zar je to ljudski?

Nije gotovo

To što se, kako kod nas tako i u drugim zemljama, u posljednje vrijeme bilježi sve manje inficiranih koronavirusom i što su epidemiološke mjere „sklonjene ustranu“, ne znači da je sama pandemija,kako kaže dr. Ednan Drljević, gotova.

– Šta ako nam istekne imunitet koji smo dobili nakon preboljene bolesti ili vakcinacijom, a oni čiji je imuni sistem oslabljen su znali obolijevati i dva-tri puta od COVID-19. Ostaje nam da se vakcinišemo tri puta i, eventualno, ako bude preporuka, i četvrtom dozom kod određenih kategorija. To je ono što možemo učiniti i na taj način ćemo spriječiti eventualni šesti val, a ove mjere će ostati na snazi sve dok Svjetska zdravstvena organizacija ne proglasi kraj pandemije – objašnjava dr. Drljević.

ČITAJ JOŠ:  "Ana (44) ostavila oproštajno pismo i uputstva šta da rade kada je pronađu mrtvu"

Crne brojke

Pandemija koronavirusa, proglašena 11. marta prije dvije godine, okrenula je cijeli svijet naglavačke. Oboljelo je 450 miliona ljudi, a šest miliona ih je umrlo.

U našoj zemlji je do sada, prema posljednjim dostupnim podacima, koronavirus potvrđen kod 361.066 osoba. Nažalost, naša zemlja se nalazi na samom vrhu u Evropi i u svijetu kada se posmatra broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom i COVID-19 na 100.000 stanovnika.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING