Jesmo li tek usljed pandemije postali svjesni važnosti domaće proizvodnje?

Podijelite vijest

S pojavom koronavirusa, među prvim proizvodima koji su nestalI sa polica domaćih dućana bilo je brašno. Da bi se opskrbilo tržište, već mjesec dana svi pogoni sarajevskog Klasa rade u punom kapacitetu, u tri smjene.

Do nedavno, Klas je prerađivao 400 tona pšenice mjesečno, a sada dosežu maksimum od 12 hiljada tona.

“Nekada smo imali prijem pšenice 20 kamiona dnevno, što nam je bilo dovoljno. Međutim, sada dobijemo više od 50 kamiona dnevno, što znači da dobijamo pšenice od hiljadu do hiljadu i po tona na dan”, kazala je Indira Rondić Herenda – voditeljica mlina, Klas. 

Ovo je srce Klasovog mlina. Radi u punom kapacitetu kao nikada do sad, a taj kapacitet je 17 tona dnevno.

I Mesna industrija “Ovako” uputila je apel građanima da nema razloga za strah od nestašica.

“Obzirom da posjedujemo vlastitu tvornicu stočne hrane, te da se prehrana pilića zasniva isključivo na vlastitoj hrani na vrijeme smo obezbjedili dovoljne količine sirovine a samim time i hrane za piliće. Kvalitet stočne hrane kao i pilećeg mesa ostaje na najvećem nivou”, kazali su iz Mesne industrije. 

Jesmo li tek usljed pandemije, zatvaranja granica i usporenog uvoza, postali svjesni važnosti domaće proizvodnje?

“Kada kupujemo domaće, plaćamo i poreze, plaćamo doprinose, plaćamo plate u ovim teškim trenucima zaposlenima u zdravstvenom sektoru”, izjavio je Staša košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Provjerili smo je li se u vrećicama domaćih kupaca našlo mjesta i za domaće proizvode:

“Domaće? Stvarno nema.”
“Evo jedino piletina, sirevi, mliječni proizvodi sa naših tržišta. Osnovno, životne namirnice.”
“Ja sam bio svjestan toga i prije ove situacije. U većini slučajeva sam kupovao domaće, osim onoga što nema u domaćoj ponudi, pa se tražilo mimo toga.”
“(N1: Kupujete li domaće proizvode?) Da, naravno. Treba podržati domaću proizvodnju.”

Premda sve razine vlasti najavljuju pomoć privrednicima, direktor Klasa Boris Brković ističe da je u praksi mnogo drugačije.

“Te mjere još nisu nešto konkretno stimulisale i pomogle nam. Mi redovno moramo izvršavati svoje obaveze, kredite prema poslovnim bankama, PDV i ostale obaveze prema državi”, kazao je Brković.

Hoće li podrška domaćoj proizvodnji još jednom ostati samo na riječima ili će se nakon ove pandemije nešto promijeniti, pitaju se privrednici. Podsjećaju, bez bh. kompanija pitanje je bi li tržište bilo dovoljno opskrbljeno brašnom, uljem, higijenskim potrepštinama i zaštitnom opremom.

N1


Podijelite vijest