Portal 072info

Jeste li brbljivi ili možete zadržati tajne za sebe?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako ste gledali popularnu seriju Prijatelji (Friends), onda se sigurno sjećate “prijateljice” Rachel Green koja je, između ostalog, poznata po tome da ne može zadržati tajne za sebe.

No, u stvarnom životu lako zbog toga možete izgubiti drage prijatelje i osobe do kojih vam je stalo. Stručnjaci tvrde da je otkrivanje tajni naš prirodni instinkt stoga ne čudi da je te male ili velike tajne tako teško zadržati- tajnama. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Experimental Psychology, čuvanje tajne jednako je tome da nosite fizički teret.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U našoj je prirodi da dijelimo i otkrivamo. To je mehanizam za postizanje ravnoteže unutar sebe, kaže Harish Shetty iz bolnice Powai. Laura Smart sa Sveučilišta Virginija kaže da je tajne još teže zadržati za sebe kada smo pod stresom i najvjerojatnije ćemo je nekome otkriti- slučajno!

Portal TOI donosi nekoliko savjeta kako zadržati tajne (i prijatelje).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. Stavite se u situaciju da je to vaša tajna

A tako je “sočna ” tajna i baš biste je s nekim podijelili. Znamo, ako to ne učinite “eksplodirat ćete”. Ali, stanite i razmislite još jednom. Jednom kada otkrijete što znate to više ne možete povući natrag, a može se proširiti brzinom vjetra i doći do osobe koja vam je tajnu i povjerila. Razmislite koliko je informacija koju imate bitna i stavite se u poziciju da je to vaša tajna i kako biste se vi osjećali da vaša najbolja prijateljica otkrije informacije nekome, a rekli ste joj u najvećem povjerenju. Ako zaista morate informacije podijeliti s nekim, pokušajte zapisati na papir i na taj način suzbiti želju da je objavite svijetu. Ako ni to ne funkcionira i zaista morate nekome reći, onda onda pažljivo birajte kome.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Otkrili ste tajnu, šteta je učinjena

U slučaju da je učinjena šteta nakon otkrtivanja tajne, ispričajte se osobi koja je u vas imala povjerenja i otkrila vam informacije. Pokušajte objasniti zašto ste to učinili, ali morate se i ispričati i pokazati da ste svjesni toga da ste napravili nešto krivo ako želite ponovno uspostaviti povjerenje između vas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. Oprostite i zaboravite

Ako su vaše emocije i strahovi otkriveni svijetu i nalazite se u nezavidnoj situaciji, ipak će puno pomoći ako oprostite osobi koja je otkrila vašu tajnu. Lakše ćete i zaboraviti što se dogodilo i krenuti dalje. Poslušajte što vam druga strana ima za reći prije nego je osudite. Važno je razlikovati radi li se o pogrešci ili nečijoj navici. Pogreške se mogu svakome dogoditi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

dnevnik.hr

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME