Portal 072info

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

Bez obzira voljeli ga više na klipu ili u zrnu, kuhanog, pečenog ili kao najpopularniju grickalicu, kokice, njegova sezona je počela.

Od mladih do starih, teško ćete naći osobu koja ne voli uživati u ovom slasnom plodu prirode. Oko njega je sve zabavno, ipak kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču.

Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike

Porijeklo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je prenio Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Veoma je isplativa biljka

Svi njegovi dijelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.

Jedete ga, mažete se s njim, nosite ga…

Zbog svoje velike iskoristivosti sastavni je dio preko 1000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i hemijska industrija.

Ne možete od svakog kukuruza dobiti kokice

Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u kinu potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malenu količinu vode, koja, kada se zagrije i pretvori u paru natjera zrno na eksploziju.

Kokice nisu uvijek zdrave

Da, kao i u svemu i s kokicama treba biti umjeren. Pogotovo kad ih jedete u kinu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli pa nisu najbolji odabir ako pokušavate paziti na prehranu. Radije ih ispecite sami, a posipati ih možete s nekim drugim začinom, na primjer čilijem.

Što zapravo grickate

Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljikohidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.

Naučite odabrati najbolji

Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti puna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje.

Skladištite kukuruz ispravno

Kao prvo, kukuruz ne smije biti na toplom mjestu. Najbolje ga je držati u frižideru jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u škrob. Skuhajte ga brzo, najviše za dva do tri dana jer već tad lagano gubi na okusu.

Ako ga kuhate, ne solite vodu

Kad solite vodu pri kuhanju kukuruz činite tvrđim, a niko ne želi ostaviti zub na klipu.

Ordinacija.hr

Podijelite članak
  • 8
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box