Portal 072info

Jeste li znali? Razlozi zbog kojih su Šveđani ludi za hranom u tubi

Screenshot 2 1841
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sasvim nam je normalno da su pasta za zube i majoneza u tubi, zar ne? Praktično je, higijenski i lako za dozirati. Shvatili su to i Skandinavci (naravno) pa nastavili pakirati u tube i ostalu hranu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ovako pakirana hrana nije rijetkost u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Njemačkoj i drugim zemljama, ali nekako se najviše asocira sa Švedskom pa ćemo se i mi referirati na nju kao primjer.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ulaskom u Švedsku, dolazite u zemlju u kojoj se izbor hrane u tubi naglo povećava. U trgovinama možete lako pronaći cijele police ispunjene hranom u tubi, pri čemu su naročito popularni razni sirevi s dodatnim okusima (jastog, slanina, gljive, šunka, kebab, kruška… i ne šalimo se za krušku).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim sireva, tu su i kavijar od ikre bakalara, razni nadjevi, rajčica, mješavine povrća za vegatarijance, krema od srdele, pa čak i žvakaća guma u tubi!

Ikona hrane u tubi je slavni kavijar Kalles kojeg ste možda već i probali ili barem kupili/dobili kao suvenir sa sjevera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za tu vrstu hrane trebat će vam hljeb ili kakvi krekeri na koje ih možete namazati, a u Skandinaviji je jedna od najpopularnijih „podloga“ tzv. Knäckebröd, tradicionalni švedski hljeb. Kriška Knäckebröda, kuhana jaja narezana na ploške, kavijar iz tube, malo salate, začina i voila – imate savršen doručak.

Karla Marie B. Paredes sa Sveučilišta u Lundu posvetila je cijeli diplomski rad „Retro cool švedskom izumu“ – hrani u tubi. U njemu tvrdi kako je vjerovatni razlog tolikoj popularnosti hrane u tubi u Švedskoj jednostavno njena praktičnost i funkcionalnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Proizvod je jednostavnije nanijeti i dozirati, a kako bi ga „iscijedili“ kako spada postoje čak i posebni proizvodi za stiskanje tube do samog kraja. Osim toga, zrak ne ulazi u tubu kao što ulazi primjerice u limenke.

Rezultat je to tehnološkog napretka i inovacija u industriji proizvodnje i pakiranja hrane. Rapidno se razvila u SAD-u nakon Drugog svjetskog rata, a u kombinaciji sa skandinavskom kulturom dala je ove praktične rezultate koji su se kupcima svidjeli. Hranu u tubi lako je skladištiti, očuvati i nakon otvaranja a troškovi materijala i ambalaže bili su niski.

Neki tvrde kako je koncept pakiranja hrane u tube povezan i s „hajkerskim lifestyleom“ – Skandinavci vole boraviti u prirodi, bilo da je riječ o hodanju, bicikliranju ili planinarenju, a hrana u tubi praktična je za ponijeti sa sobom u ruksaku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ideja o hladnoj hrani „zgnječenoj“ u tubu nekima nije baš primamljiva, dok je drugima ukusna i praktična.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME