Jesu li građani BiH zainteresovani za vakcinaciju protiv koronavirusa?

vakcinacija 1 750x422 1

Uprkos porastu zaraženih, opada interes građana Bosne i Hercegovine za vakcinaciju protiv koronavirusa. U našoj zemlji do sada je propalo više od milion i 300 hiljada vakcina.

Iako zaraženi sada uglavnom imaju blage kliničke slike, epidemiolozi upozoravaju da je virus nepredvidiv.

Epidemiološki trendovi u BiH su u blagom, ali konstantnom porastu. U padu je samo broj zainteresovanih za vakcinaciju, iako ljekari upozoravaju da je korona virus nepredvidiv. Ipak, građani koji su na početku pandemije bili spremni da odlaze u susjedne zemlje zbog imunizacije ili da satima čekaju dozu vakcine u tržnom centru, sada uglavnom drugačije razmišljaju.

Prema istraživanjima NVO sektora, gotovo 40 posto građana BiH je primilo barem jednu dozu vakcine protiv korona virusa. Najviše penzionera. Među onima koji su u potpunosti odbili imunizaciju najviše je lica od 18 do 34 godine. No, upravo je radno sposobno stanovništvo dominantno među novozaraženim, kažu u Institutu za javno zdravstvo RS. Četvrtu dozu preporučuju imunokompromitovanim licima – trudnicama, hroničnim bolesnicima, medicinarima.

Nina Rodić Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo RS kaže:

  • Najviše dokaza imamo da vakcinisani pacijenti nisu razvili teške kliničke slike, čak i ako su zaraženi. To je ono što ohrabruje i, naravno, vakcina je najučinkovitije preventivno sredstvo u brobi protiv korona virusa

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH podsjećaju da su epidemiološki trendovi u BiH u porastu upravo zbog usporene imunizacije i širenja novih sojeva virusa, za koje je utvrđeno da su višestruko zarazniji od prethodnih. Pozivaju građane da se vakcinišu.

U Bosni i Hercegovini do sada je propalo 1.300.657 vakcina protiv korona virusa, oko 530 000 doza u Federaciji BiH i oko 770 000 doza u Republici Srpskoj. Koliko bi još moglo biti uništeno vakcina, zavisit će od njihove potrošnje u narednom periodu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE