Jevrejska radikalna vjerska grupa uskoro napušta BiH

Screenshot 5 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Miloš Lučić saopćio je danas da će 24 člana jevrejske vjerske grupe koja se nalazi na području općine Istočna Ilidža u subotu, 5. februara, napustiti BiH, dok bi druga grupa BiH trebalo da ode do 20. februara.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je Lučića da se danas na terenu nalaze inspektori ove službe i da su u toku provjere, te da je vlasnik otkazao najam kuće ovoj vjerskoj grupi i da će oni do subote, 5. februara, napustiti područje Istočne Ilidže.

ČITAJ JOŠ:  Policija u SBK kaznila Inspekciju koja je vršila inspekciju

“Prema posljednjim informacijama, ova vjerska grupa trenutno je u potrazi za novom destinacijom i prevozom. Dobio sam uvjeravanja da ne predstavljaju prijetnju za lokalnu zajednicu i da do sada nije zabilježen nijedan incident”, naveo je Lučić u pisanoj izjavi.

Zbog velikog broja poziva koje je dobio od građana Istočne Ilidže o boravku jevrejske vjerske grupe na području opštine i uznemirenosti javnosti posljednjih dana, Lučić je danas razgovarao i sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem da bi dobio adekvatne informacije o ovoj grupi.

ČITAJ JOŠ:  Ujić: Bezvizni režim im ističe u februaru i moraju se udaljiti iz BiH

“Finci me informisao da ova grupa nije kontaktirala Jevrejsku zajednicu u Sarajevu i da nisu imali nikakav kontakt sa njima. Naveo je da se i on lično interesovao za njihov boravak u BiH i da je dobio informaciju da su došli iz SAD, a da su prije toga boravili u Kanadi i Gvatemali”, naveo je on.

Finci je dobio informaciju da je riječ o proširenoj porodici sa većim brojem članova i da su prilično zatvorena vjerska grupa koja na poseban način praktikuje vjeru.

ČITAJ JOŠ:  Otac Mateja Periša dao uzorak za DNK analizu: 1000 scenarija vrtim što se moglo dogoditi, ne znam zašto, kako...

On je upoznao ministra da je jedan list u Izraelu objavio priču o boravku ove grupe u BiH.

GODISNJICA
MARKETING