01


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će večeras, 2. februara u 18 sati će biti izvedena predstava za djecu „Ježeva kućica“ prema tekstu čuvenog bosanskohercegovačkog pisca za djecu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Predstava „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima.

Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić / Adna Hasanić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović.

Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković.

Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović. Ista predstava će biti izvedena i u srijedu, 3. februara u 12 sati u zeničkom BNP-u, ali su karte za izvedbu u srijedu već rasprodane.

U četvrtak, 4. februara u 19.30 sati će biti izvedena predstava „Pukotina“ režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi „Pukotina“ igraju: Uranela Agić, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić, koje igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta.

Osim toga, izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u „sceni tuširanja“, „sceni rađanja“ itd.

Predstava tematizira položaj žena u posttranzicijskom društvu, njen odnos unutar porodice, društva, situacije u kojima se svakodnevno susreće sa svim onim ulogama koje kao žena ima – supruga, sestra, majka, zaposlena žena…

U subotu, 6. februara u 19.30 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena predstava za mlade „Mladi u doba korone“ u režiji Lane Delić i u produkciji Studio teatra iz Zenice.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odvijaju se u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama.