JEZIVE PARALELE: Nancy Pelosi upoređuje Putina sa Hitlerom

image 83 750x375 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednica Predstavničkog doma SAD povukla je paralelu između priznanja Donbasa od strane Rusije i aneksije Sudeta od strane nacističke Njemačke.

Predsjednica američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi uporedila je odluku Rusije da prizna nezavisnost Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) – koje SAD smatraju dijelom Ukrajine – sa politikom njemačke ekspanzije Adolfa Hitlera.

„Ovo je veoma zao potez Vladimira Putina“, rekla je Pelosi u govoru u srijedu, opisujući ruskog predsjednika Vladimira Putina kao „čovjeka iz KGB koji je vjerovatno najbogatiji čovjek na svijetu zbog njegove eksploatacije sopstvenog naroda.”

„Svaki put kada ga čujete da kaže: ‘Pa, oni su dio nas, to smo mi, oni bi trebalo da budu mi.’ Sada oni govore: ‘Moramo da uđemo jer oni žele da budu dio NATO.’ Ovo, moji prijatelji, je naš trenutak”, nastavila je Pelosi. „Ovo je Sudetska oblast i to je ono što ljudi tamo govore.“

Činilo se da Pelosino pominjanje Sudeta predstavlja referencu na njemačku aneksiju Sudeta – regiona bivše Čehoslovačke koji govore nemački jezik – od strane nacističkog diktatora Adolfa Hitlera 1938. kao rezultat Minhenskog sporazuma između Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije. Nakon aneksije, nacistička Njemačka je nastavila da okupira veći dio ostatka Evrope, uključujući Poljsku, što je izazvalo Drugi svjetski rat.

DNR i LNR su službeno zatražile vojnu pomoć od Rusije u odvojenim pismima od srijede, navodeći da je „vojna agresija ukrajinskog režima“ u porastu. Šef DNR Denis Pušilin je u svom pismu optužio Ukrajinu da sprovodi „genocid” nad civilima u regionu. Uoči priznanja Donbasa od strane Moskve, i republike i Kijev su se međusobno optuživali za pojačano granatiranje duž linija kontakta, dok je ukrajinska vlada negirala da planira da zauzme te oblasti silom.

DNR i LNR su proglasile nezavisnost od Ukrajine 2014. Moskva je prvobitno odbila da prizna republike, postavši jedan od garanta sporazuma o prekidu vatre iz Minska iz 2014. i 2015. koji je trebalo da otvori put za dugoročno rješenje između Kijeva i otcjepljenih republika.

Optužujući Ukrajinu da se ne pridržava sporazuma, Kremlj je ove nedelje proglasio „davno zakašnjelo“ priznanje republika.

image 83 750x375 1