C37DBC8D A613 4F61 A804 750D6F42C085
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Američki predsjednik Joe Biden naredio je zračnim snagama vojske SAD-a izvođenje napada na objekte koje koriste iranske militantne skupine na iračko-sirijskom pograničnom području, saopćeno je iz Ministarstva odbrane SAD-a.

Kako se navodi u saopćenju, lokacije za napade su izabrane iz razloga što militantne skupine koje su povezane s Iranom napadaju američko osoblje i objekte u Iraku.

“Ciljevi su odabrani jer ove objekte koriste vojnici koje podržava Iran, a koje upotrebljavaju naoružane bespilotne letjelice kako bi izvršili napade na američke vojnike i objekte u Iraku. Konkretno, SAD će napasti skladišta oružja na dvije lokacije u Siriji i jedno mjesto u Iraku”, saopćio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Također, navodi se kako se napadi izvode zbog kontinuiranih provokacija militantnih skupina.

“Predsjednik Biden je bio jasan kada je rekao da će djelovati u zaštiti američkih vojnika. S obzirom na kontinuirani niz napada iranskih grupa na američke interese u Iraku, predsjednik je odlučio uzvratiti napade”, navodi se.

Povodom napada oglasila se i predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je izjavila da će zračni napadi biti direktni i proporcionalni iranskim akcijama.

“Zaštita vojnih heroja koji brane naše slobode je sveti prioritet. Grupe povezane s Iranom, koje koriste ove objekte, sudjelovale su u napadima na američke vojnike kao i naše saveznike”, navela je Pelosi.

Ovo nije prvi zračni napad koji je američki predsjednik Joe Biden naredio od preuzimanja mandata u Bijeloj kući.

Prva akcija američke vojske pod komandom Bidena dogodila se u februaru kada su američke zračne snage napale nekoliko mjesta u Siriji u kojima se također nalaze iranske militantne skupine.