Joe Biden u Bijeloj kući ili kako je Amerika dobila predsjednika koji najbolje poznaje BiH i Balkan

Screenshot 4 1009
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Novi predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden po najmanje dvije karakteristike je prvi. Amerika nikad nije imala starijeg lidera (čak 77 godina), ali niti predsjednika koji bolje poznaje prilike na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. Biden je devedesetih predstavljajući Delaware u Senatu SAD bio član Odbora za vanjske poslove u čije ime je u aprilu 1993. na nedjelju dana otputovao u Evropu, kako bi iz prve ruke stvorio sliku o krvoproliću u ratovima tokom raspada Jugoslavije.

Biden se za vrijeme te posjete u Sarajevu sastao sa Alijom Izetbegovićem, a u Beogradu Slobodanom Miloševićem. U Italiji su mu generali NATO-a referirali o stanju na ratištu. Po povratku u SAD Biden je sačinio izvještaj pod naslovom “Odupiranje agresiji. Milošević, bosanska republika i savjest Zapada” koji je poslije često citiran.

Nedavno ga se u Frankfurter Allgemeine Zeitungu prisjetio novinar Michael Martens kazavši kako je bio izuzetno jasan i dalekovid.

U vrijeme rata 1993. godine U vrijeme rata 1993. godine

“Da su vlade zemalja NATO u to vrijeme slijedile Bidenove preporuke, mogli su se izbjeći strašni masakri i desetine hiljada mrtvih na Balkanu. Ali, prijedlozi senatora postali su primjenjena politika tek godinama kasnije. Vidovitost Bidenove analize najjasnije se vidi u jednoj sporednoj rečenici, koja se retrospektivno čini gotovo proročanskom. Biden upozorava da će, ako Zapad ne bude djelovao – Srebrenica, mali grad u istočnoj Bosni, za koji u to vrijeme skoro niko nije čuo – postati Gernika našeg doba”, navodi on.

Biden je ovu rečenicu napisao dvije godine i tri mjeseca prije nego se genocid zaista i desio. Novi američki predsjednik među prvima je Miloševića prozvao ratnim zloičincem, a prvi se zalagao za NATO intervenciju protiv srpskih snaga.

O Bidenu kao odličnom poznavatelju prilika na Balkanu za Klix.ba govorio je i bivši ministar vanjskih poslova BiH i nekadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. On je za Bidena kazao da će biti prvi američki predsjednik kojem neće trebati savjetnik za ovaj dio svijeta “jer ga savršeno zna”.

Plakati podrške za vrijeme posjete kad je bio Obamin potpredsjednik Plakati podrške za vrijeme posjete kad je bio Obamin potpredsjednik

“Vjerujem da kada Biden dođe ovdje da će oni koji ruše ovu zemlju biti unesrećeni. Ali, mi koji volimo ovu zemlju nemojmo vjerovati da će Biden uraditi posao za nas. Nema ovdje nama ništa bez nas. Biden nam može biti od velike pomoći, kao što Trump ne može pomoći Miloradu Dodiku da je razvali. Nemojte zaboraviti da je Dodik na crnu listu došao kod Baracka Obame, a jedan od prvih Trumpovih dekreta je bilo produžavanje crne liste i još ga nije skinuo i neće ga skinuti. Na američkoj crnoj listi je onaj koji ‘ruši Dejtonski mirovni sporazum i narušava integritet, teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine kao multietničkog društva’. To niko ne smije zaboraviti”, kazao je on.

ČITAJ JOŠ:  Autoceste zaobilaze Tuzlu: Cijena nacionalne neopredjeljenosti

GODISNJICA
MARKETING