Još jedan uspjeh prof. dr. med. Vahudina Žugora: Šest robotskih operacija u jednom danu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Profesor Vahudin Žugor 1. i 2. juna ove godine, obavio je sa svojim timom 11 složenih operacija što je svojevrsni rekord. Dok njegovi saradnici rade na pripremi i završnom dijelu operacije u dvije hirurške sale, tako onaj najsloženiji i odlučujući dio koji određuje pozitivni onkološki i funkcionalni ishod, obavlja naš Vahudin robotikom.

Evo ponovo javljajnja o uspjesima našeg uvaženog prof. dr. med. Vahudina Žugora koji poput Lane Pudar bilježi samo rekorde i uspjehe. Neko bi pomislio da je ovo reklama za neki materijalni dobitak, ali odmah da kažemo da naš uvaženi profesor radi na državnoj klinici u njemačkom gradu Bambergu i da je njegova lična materijalna korist isključena.

Razlog mog današnjeg pisanja je novi veliki uspjeh i rekord renomiranog urologa Žugora jer je 1. juna operisao šest pacijenata robotskim sistemom Da Vinci. Ove operacije su obavljene sa dva robota u dvije operacione sale, a operisana su dva tumora prostate, tri benigna povećanja prostate i jedan karcinom bubrega. Kod jednog pacijenta je simultano uz robotsko struganje prostate odstranjen i divertikul mokraćnog mjehura. I ovo nije sve, jer je u petak, 2. juna uslijedilo novih pet operacija na prostati, tako da je u ova dva dana zbrinuto 11 pacijenata sa ozbiljnim urološkim problemima!

Vahudin Žugor ističe da je ovo bilo moguće zahvaljujući podršci čitavog robotskog tima ove bavarske klinike. Naravno, sve ovo nije došlo samo po sebi nego je rezultat višegodišnjeg truda i ulaganja u ovu vrhunsku tehnologiju i operativnu ekspertizu. Ekspertni robotski tim u Bambergu se kontinuirano razvijao i napredovao pod komandnom palicom našeg urološkog hirurga tako da je ova klinika postala referentni robotski centar za liječenja bolesti prostate, bubrega i mokraćnog mjehura.

U prvih pet mjeseci ove godine profesor Žugor je operisao 130 pacijenata putem robota i urološka klinika u Bambergu je postala najveći centar za robotsku hirurgiju u regiji Oberfranken, u kojoj gravitira preko milion ljudi. Od onog dana kada je stigao na ovu kliniku u Bambergu, a to bijaše 1. oktobra 2018. godine, pa do sada, Vahudin Žugor je operisao robotom preko 1.100 pacijenata.

O samoj operaciji i njenom toku kaže da je sve “tako dobro programirano”.

– Ujutro su obavljeni svi rutinski nalazi i sedam minuta pred operaciju dobio sam anesteziju. Ništa više nisam osjetio. Kada sam se probudio nikakve bolove nisam osjećao. Profesor Žugor me obavijestio da je sve prošlo kako treba i da je tumor uspješno otklonjen. Ja uopšte nemam osjećaj da sam operisan, odlično se osjećam i nasreću, povratile su mi se i neke od vitalnih funkcija.

Na kraju gospodin Rusmir Muhić kaže:

– Preporučio bih ovo svakom, operaciju robotikom, jer samo poslije dva dana ja normalno hodam i obavljam sve fizičke radnje  i kontrolišem bitne tjelesne funkcije. Želio bih da se i u našoj Bosni i Hercegovini uvede ovakav način hirurških operacija robotom. To možda zahtijeva materijalna sredstva i obuku kadrova, ali to donosi veliki dobitak.

Profesor Vahudin Žugor navodi da je Urološka klinika u Bambergu ispunjena velikim brojem pacijenata u svojim kapacitetima i resursima, tako da je u narednom periodu neophodno uvećati preduvjete za liječenje mnogobrojnih pacijenata iz čitavog svijeta, a i naših ljudi iz BiH.

Oslobođenje