Još jedan važan razlog zbog čega se u BiH uskoro mijenja Zakon o PDV-u…

Najveće izmjene Zakona o PDV-u po očekuju se u Članu 15. kojim se tretira “mjesto prometa usluga”, a koji trenutno u sferi rastuće digitalne ekonomije i internet usluga izaziva brojne nedoumice i posve oprečna tumačenja, koji za posljedicu imaju duplo oporezivanje i plaćanje PDV-a

Od 1. januara 2015. godine unutar Evropske unije startao je najnoviji zakon o PDV-u, kojim su najpreciznije i najdetaljnije do sada obuhvaćene sve vrste internet usluga i digitalne ekonomije. Ova, u različitim zemljama do sada vrlo različito tretirana oblast, predstavljala je pravi raj za poreske zavrzlame i brojne zabune, zbog kojih je digitalna ekonomija počesto ostajala izvan zakona, i kao takva nedokučiva nadležnim organima.

Bosna i Hercegovina po tom pitanju nije izuzetak i svoj Zakon o PDV-u mora što hitnije uskladiti sa preporukama EU. Ovo je precizirano i na nedavno održanom Otvorenom forumu u Banjaluci, na temu “Sistem naplate i oporezivanje usluga zaštite intelektualne svojine, digitalnih sadržaja i telekomunikacijskih usluga u BiH”.

Uz članove Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BH) i Vijeća stranih investitora BiH (FIC), koji su ovaj forum organizovali, o novoj poreskoj regulativi u Banjaluci su govorili predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, entitetskih poreskih uprava, kao i predstavnici tržišnih inspekcija.

– Nacrt novog Zakona o PDV-u je već izrađen i on će daleko preciznije tretirati kreativne i intelektualne usluge nego što je to do sada bio slučaj. Ovom prilikom pozivamo i sve poslovne asocijacije koje predstavljaju glas odgovornih investitora, da se uključe u daljnji rad izmjena legislative, rekao je tom prilikom Dejan Radić, šef Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika u UINO BiH.

Pojašnjenja radi, najveće izmjene Zakona o PDV-u po očekuju se u Članu 15. kojim se tretira “mjesto prometa usluga”, a koji trenutno u sferi rastuće digitalne ekonomije i internet usluga izaziva brojne nedoumice i posve oprečna tumačenja, koji za posljedicu imaju duplo oporezivanje i plaćanje PDV-a.

S obzirom da aktuelni domaći Zakon o PDV-u pozamašno kaska za najnovijom poreskom regulativom u Evropskoj uniji, za nadati se da procedura od izrade nacrta do izglasavanja novog zakona neće trajati u beskraj i da će se završiti makar do kraja ove godine.

Depo.ba

Prethodni članakBaždarević izbacio iz reprezentacije standardnog prvotimca: Ne treba mi
Sljedeći članakDanas oblačno vrijeme