AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava

Ni sedmicu nakon što je bh. ostvarenje “Quo Vadis, Aida?” (Kuda ideš, Aida?) rediteljice Jasmile Žbanić nominirano za Oskara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji najboljeg mođunarodnog igranog filma, reakcije ne jenjavaju.

Svjetski mediji još pišu o ostvarenju koje govori o genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine, a koje šalje poruku mira i suživota.

Film ne prestaje osvajati nagrade na festivalima, a posljednja u nizu je u kategoriji za najbolji balkanski film na 25. filmskom festivalu u Sofiji. Uoči zvaničnih nominacija za Oskara prošlog ponedjeljka, “Quo Vadis, Aida?” osvojio je nagrade i u Majamiju i Luksemburgu.

Objava na Facebook stranici "Deblokade"

Objava na Facebook stranici “Deblokade”

Dodjela Oskara zakazana je za 25. april, dok je film nominiran i za dvije BAFTA nagrade, čija je dodjela zakazana za 11. april.

Oni koji još nisu uspjeli pogledati ovo ostvarenje, koje mnogi svjetski kritičari nazivaju sjajnim, barem u BiH i zemljama regiona, to mogu učiniti na ovom linku..

Film je dostupan za gledaoce iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Slovenije, a njegovo online “iznajmljivanje” košta šest KM.