JOŠ VEČERAS: Ako se želite kvalitetno naspavati, izbacite ove stvari iz sobe

Nekada ne možete spavati, a nije vam jasno zašto? Osim ‘standardnog’ stresa koji muči gotovo svakog, po noći se možda vrtite u krevetu zbog toga što u spavaćoj sobi imate stvari koje nikako ne biste smjeli imati.

Laptop, računalo, mobitel, tablet… u spavaćoj sobi sigurno držite cijelu artiljeriju tehnoloških čuda. No, ne biste smjeli. Naime, svi ti uređaji isijavaju plavu svjetlost koja vas po danu drži budnima i prisutnima, no po noći vam remeti prirodni ciklus spavanja. Znanstvenici preporučuju da izbjegavate bilo kakve ekrane dva do tri sata prije spavanja. Ako ništa, barem pokušajte ostaviti većinu uređaja izvan sobe.

Kaže da se da je lijepo živjeti blizu obitelji, ali ne preblizu. Isto vrijedi i za fotografije obitelji. Fotke vaših voljenih super su za dnevnu sobu, ali prema pravilima feng shuia, velika je greška držati ih u spavaćoj sobi, jer potiču prisjećanje na obveze zbog kojih vam je teže zaspati, piše “Net“.

Je li nered u spavaćoj sobi kriv za loš san? Mnogi kažu da jest. Kada legnete u krevete, a oko vas je hrpa odjeće, stvari i nepročitanih knjiga, vaš se um neće moći u potpunosti opustiti. Stoga, napravite točno ono što vam je majka uvijek govorila i pospremite sobu.

U krevetu možete čitati, ali ne i raditi. Spavaća soba mora biti povezana s opuštenijem i spavanjem te mora biti mjesto gdje ćete izbjegavati bilo kakve stresne radnje. Prvi korak ka održavanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života je da iz spavaće sobe izbacite radni stol. Istraživanja su pokazala da sređivanje posla u krevetu i blizu njega oslabljuje asocijaciju koju imate sa spavaćom sobom, a to je spavanje.

Veliki je ‘gušt’ probuditi se na slobodan dan i pojesti obilan doručak u krevetu. No, trebali bi razmišljati o tome što sve mrvice, koje kasnije ostanu na krevetu, privlače. Isključivo zbog higijenskih razloga, hranu bi trebali držati podalje spavaće sobe.