Josipović: Milanović i Plenković nisu napravili ništa za Hrvate u BiH

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović bio je gost N1 Studija uživo, gdje se osvrnuo na situaciju u BiH, rekavši da misli da je ovo jedan od kritičnih trenutaka za tu zemlju.

– Hoće li imati mudrosti, hrabrosti i snage za kompromis, to je teško reći. Mislim da dolijevanje ulja na vatru nije dobra politika. Očito je da problemi postoje i da hrvatski korpus nije zadovoljan u BiH. Ne vjerujem da je moguće da bilo koja strana sila, pa uključujući EU i SAD, nekakvim čarobnim štapićem nametnu ovakvo ili onakvo rješenje – rekao je.

Izgradnja povjerenja

Josipović smatra da su unutrašnji odnosi u BiH ipak primarno njihova stvar.

– Mislim da je globalna strategije Hrvatske prema BiH s aspekta zaštite interesa Hrvata pogrešna. Na neki način Hrvatska ostavlja dojam kao da se miješa u unutrašnje stvari BiH. Po meni je pristup trebao biti drukčiji. Hrvatska je trebala biti medijator boljih odnosa u Bosni i Hercegovini – kaže.

Ističe gradnju povjerenja kao jedan od važnijih faktora pomoći BiH.

– Hrvatska može učiniti jako puno u toj gradnji povjerenja. Oni žele isto i ispravno je to što žele, ali način na koji to rade je pogrešan. Oni su ušli u jednu fazu iracionalnog sukoba i to nije dobro za Republiku Hrvatsku – rekao je.

Odnosi u BiH su loši

Rekao je da Milanović i Plenković za Hrvate u BiH nisu napravili ništa.

– Nisu napravili ništa. Izborni zakon je zasad bar ostao isti. Odnosi unutar BiH su loši. Mislim da bi se od politike sukoba trebalo okrenuti politici traženja kompromisa i jačanja povjerenja međusobnog – govori.

U BiH, smatra, očito postoje jaki nacionalizmi.

– Mislim da ove priče o građanskoj državi nisu realne. Tamo su sve vodeće politike utemljene na etnicitetu i vjeri. Građanska država koja je ideal zapada će biti realna onog trenutka kad se promijeni društvo. Drušvo naprosto ne živi zakonitosti građanske države – kazao je Josipović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE