Julijana proslavila 110. rođendan: Nisam se udavala, ovo je moja tajna dugog života

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Julijana Zakrajšek rodila se 28. oktobra 1912. godine u selu Opalkovu.

Kranjska je tad bila dio Austro-Ugarske. Julijana je rođena u brojnoj seljačkoj porodici. S pet sestara i četiri brata odrasla je u kraljevstvu, punoljetnost doživjela u socijalizmu, a u kapitalizmu uživa u starosti. Prema Wikipediji, ona je sa 110 godina i dvanaest dana najstarija živa osoba u Sloveniji.

  • Oh, da, još sam dobro. Ustanem nekoliko puta tokom noći, ali onda zaspim bez problema. Da me ne boli koljeno, u kući si pomažem štakom, sigurno bih još i šetala selom. A i zaplesala – šali se u razgovoru za Slovenske novice ova vitalna 110-godišnjakinja.

Julijana se školovala za pletilju i preselila u Ljubljanu, gdje je radila cijeli radni vijek, pa čak i pet godina nakon penzije, do 1970. godine. I nakon povratka u svoj dom u Opalkovo, gdje je živjela do prije petnaestak godina, često je plela. Nikad nije bila u braku jer, kako kaže, u vrijeme kada se ljubav trebala roditi, za vrijeme Drugog svjetskog rata, nije bilo prave prilike.

Danas ima mnogo pranećaka, ni sama ne zna koliko tačno. Za rođendan su joj priredili zabavu u gostinjskoj kući na Škofljici te postavili tablu s brojem 110 u blizini njenog doma.

  • Svi me vole, to je ono što je najvažnije – rekla je tokom zabave za slovenski list.

Na pitanje o tajni svoje dugovječnosti kaže – dobra volja i smijeh, a prije svega tolerancija i ljubaznost. Misli da u svemu tome ulogu igra i genetika, i njeni preci su doživjeli duboku starost. Ne konzumira cigarete ni alkohol.

  • Ne pamtim kad sam bila kod ljekara – dodaje.

“Kod kuće je od početka epidemije, samo smo je vodili frizeru. Nije bila vakcinisana protiv korone, a naša rodbina, koja je primila sve doze, obolijevala je jedna za drugom. Stavlja naočale kad čita ili hekla – ispričao je njen pranećak Toni s čijom porodicom Julijana danas živi.