Zineta i Suljo proslavili 46 godina braka: Upoznali se na sijelu komeći žito

“Mladi ljudi su se nekad družili na sijelima, svadbama, pilavima i vašarima i slično Od ovih događaja svakako su najzanimljivija bila sijela. Na sijelima se obično ljuštio ili komio kukuruz/žito, a mladi muškarci su ponekad znali pješice i po noći preći i veliku razdaljinu, samo da bi prisustvovali jednom ovakvom sijelu i bili u društvu djevojke „u koju su se zagledali“. Omladina bi se navečer okupljala, sjedala oko gomile, razgovarala, pjevala i usput komila žito. Signal za udvaranje, a kasnije i ašikovanje, bio je kukuruz oljušten i okomljen do pola kojeg je momak dodavao djevojci. Ukoliko ona uzme kukuruz, to je bio znak da prihvata udvaranje”, ovako obično počinju priče o ašikovanju nekad. Sličnu priču imaju i naši sugrađani Zineta i Suljo Smajlović iz Mahmutovića. Smajlovići su jučer proslavili 46 godina braka.

Zineta se prisjetila kako je bilo na samom početku: “Upoznali smo se na sijelu komeći žito. On je imao sestru na Brdima, gdje sam ja živjela, i dolazio je kod nje. Poslije sijela pješke je išao kući u Mahmutoviće. Išli smo i na pilav u Hajvaze. Doprati me kući pješke i opet pješke u Mahmutoviće, možeš zamislit koliko kilometara pređe”.

Za Sulju kilometri nisu bili prepreka jer bila je to ljubav, a mladog čovjeka ništa bolje ne pokreće od ljubavi.

Kako je to bilo kod skoro svih momaka i djevojaka koji su svoju mladost proživljavali sedamdesetih godina, i Suljo je išao Zineti pod prozor. Ašikovalo se tako mnogo noći..

Svoju ljubav krunisali su brakom 29.11.1977. godine. Roditelji su troje djece, a ponosni su nana i đedo.

Tajna uspiješnog i dugog braka kažu da je u međusobnom povjerenju i poštovanju, bez ljubomore.

Sada, naši sagovornici, uživaju u Mahmutovićima obrađujući voćnjak. Svakako da se poslije rada počaste i izlaskom u neke etno restorane a i dan danas vole posjetiti vašare.

A da i poslije 46 godina u domu Smajlovića vlada poštovanje i ljubav govori i činjenica da Zineta često priprema tradicionalne kolače poput jabukovače, hormašica i ružice jer Suljo ne voli “moderne” kolače sa margarinima…

Dragi naši Smajlovići, nek je sretna godišnjica braka. Da ih još dugo proživite u zdravlju i međusobnom uvažavanju…

NTV

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE