1641637119 sa gost clf 080122 09 48 12 15 Still001 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 9, 2022 @ 7:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Prim.dr. Amra Junuzović-Kaljić, specijalista pedijatar gostovala je u Novom danu na N1, gdje je kazala da u ovom trenutku imamo jako nizak stepen imunizacije kada govorimo o vakcinaciji u dječijoj dobi koja je regulirana zakonom, a riječ je o vakcinaciji protiv 10 teških zaraznih bolesti.

“Bilježimo jedan pad procijepljenosti naše djece. To se dešava unazad nekoliko godina. Pandemija covid je doprinijela tome na način da je taj obuhvat pao još niže. Imunizacija počinje u porodilištu, a onda se nastavlja u domovima zdravlja kroz vakcinalne punktove. Zabrinjavajuća je činjenica da je taj obuhvat pao tako nisko”, istaknula je.

Napominje da se uvijek i u svijetu računa da je 5 posto onih koji ne žele da se imuniziraju i koji imaju svoje razloge da ne imuniziraju sebe i djecu.

“Ali postoji jedan veliki broj roditelja ukoliko na siguran informativan način iskomuniciraju i shvate da je imunizacija zaštita od zaraznih bolesti, i da nemamo tu alternativu”, istaknula je.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Preporuka roditeljima

Podsjetila je da gotovo 50 posto starijih od 65 godina nije vakcinisano u Federaciji BiH, bez obzira na sve mogućnosti, te da je najveći broj onih sa smrtnim ishodnom upravo onih koji su nevakcinisani.

“Zdravstvo je u jednom velikom naporu, svi zdravstveni radnici neprekidno rade”, naglasila je.

Rekla je i da kada su u pitanju respiratorne bolesti, među kojima je Coivid 19 i gripa i sve bolesti koje se šire respiratornim putem imaju slične simptome.

“Ti simptomi su povišena temperatura, nadraženo grlo, itd. Preporučujemo praćenje djeteta: snižavanje temperature, povećan unos tečnosti, dobra toaleta nosa itd.”, poručila je Junuzović.

LIDER