Jupić: Najveći broj pacijenata očekujemo do kraja aprila

Podijelite vijest

– Najbitnije je da pripremimo krevete u izolatoriju, da damo vremena da stignu medicinska oprema i nekoliko respiratora. Onda smo završili svoj posao i ide samo liječenje – kazao je doktor Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u razgovoru za “Avaz”.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu bit će rast broja pacijenata. Međutim, ministar je optimista i smatra da neće ići tom brzinom, da će nedostajati opreme i prostornih kapaciteta.

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

Smanjili brzinu širenja

– Vrhunac u broju pacijenata očekujemo do kraja aprila, nakon čega će trebati ići prema relaksaciji mjera. Međutim, to ne znači da neke mjere neće i ranije oslabiti ili, ako bude nediscipline, pooštravati – kaže Jupić.

Njihov zadatak, dodaje, bio je da smanje brzinu širenja i pripreme kapacitete za smještaj pacijenata. 

– Mi smo to uradili i obavili smo svoj dio posla. Sada idemo s liječenjem, idemo dalje. Ljudi dobivaju infarkte, druge bolesti, povređuju se, moramo i njima pomagati – govori Jupić.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Odgovarajući na naš upit koju bi prvu mjeru građani mogli očekivati, ministar podvlači da svaka treba biti u pokretanju privrede.

– Dakle, da se mogu neke službe staviti u funkciju, koje mogu ispoštovati higijensko-epidemiološke mjere – kaže ministar. 

Mora stajati struka

Pratimo šta se dešava u Njemačkoj i Austriji, samo što mi to moramo prilagođavati našoj higijensko-epidemiološkoj situaciji i spremnosti zdravstvenog sektora. Zasad smo odlični i ako se tako nastavi treba početi razmišljati o labavljenju mjera – smatra Jupić.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Podvlači da se, ipak, ne smije ići prebrzo te da iza svega toga mora stajati struka.

– Svaki pogrešan korak može ugroziti dosadašnje rezultate. Kao zdravstvena struka i Kantonalni krizni štab ići ćemo prema našem i Federalnom štabu sa svojim razmišljanjima i mogućim rješenjima – zaključuje Jupić.  

AVAZ – D.PAŠALIĆ


Podijelite vijest