Portal 072info

Jupić: Nakon godišnjeg smanjite kontakte

jupic 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Bosni i Hercegovini posljednjih dana sve je veći broj građana koji se vraćaju s godišnjih odmora, stoga ne čudi strah koji vlada kod ljudi od zaraze koronavirusom. U susjednoj Srbiji epidemiolog Branislav Tiodorović upozorava na to da se očekuje povratak 25.000 turista s ljetovanja iz inozemstva, što može uticati na povećanje broja zaraženih u toku septembra. Ističe i da početak školske godine može donijeti određene rizike kada je zaražavanje u pitanju, ali i da je broj oboljelih od korone direktno vezan za nepoštivanje mjera.

Nositi rizik

“Svako ko dolazi u Srbiju treba da bude svjestan da nosi rizik te bi bilo dobro da se nađe u nekoj vrsti kućne izolacije. Bilo da je u pitanju povratak s ljetovanja ili dolazak iz jednog mjesta u drugo, svi bismo trebali da imamo tu naviku, da pazimo kako na sebe, tako i na druge”, rekao je Tiodorović, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korone.
Ministar zdravstva ZDK-a dr. Adnan Jupić kaže za Oslobođenje kako poštuje i podržava riječ struke, jer oni iznose ono što bi trebalo biti i kako bi trebalo biti, što je stručno utemeljeno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


“Testiranje onih koji su se vratili s godišnjeg odmora bilo bi odlično i optimalno, ali tehnički neizvodljivo, jer se kod nas javlja nedostatak testova”, naglašava Jupić.
Kada je riječ o broju testova kojima ovaj kanton raspolaže, posljednjih dana bilo je velikih problema, ali oni su, na sreću, riješeni.

U FBiH su preminuli pet muškaraca i dvije žene, a u RS-u žena iz Gradiške i muškarac s Pala. U izolatoriju Podhrastovi leži 21 pacijent

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


“Zahvaljujući Vladi ZDK-a i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, obezbijedili smo jedan broj testova koji će nam biti dovoljan za kratak period te automatizere, odnosno aparate koji ubrzavaju kapacitete naših PCR laboratorija. Kupili smo 3.000 testova sredstvima Vlade ZDK-a preko UNDP-a, a ovih dana treba da stigne još 6.000 testova od Svjetske zdravstvene organizacije kao donacija. Nastavljamo dodatnu nabavku još 15.000 do 20.000 primjeraka testova, što je ukupno 30.000 i što bi nam bilo dovoljno do kraja godine”, kaže dr. Jupić.


Na važnost zaštite naših građana koji dolaze i s godišnjih odmora i pridržavanje epidemioloških mjera nedavno su upozorili i iz Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.
Građani se trebaju pridržavati osnovnih epidemioloških mjera, zaštitne maske, distance, lične higijene i dezinfekcije te što više smanjiti broj kontakata, ostati kući, pratiti stanje…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Manje od stotinu

“Na posao ne odlaziti ukoliko se ima temperatura, osjeća malaksalost, ukoliko se ima bilo koji respiratorski sindrom. Dopustiti ljekarima da kažu da li je sumnja na Covid-19 ili nije. Nemojte sami donositi dijagnozu”, apelovao je na sve dr. Goran Čerkez.
U našoj zemlji u protekla 24 sata zabilježeno je 99 slučajeva oboljelih od koronavirusa, u FBiH 61, od testirana 562 uzorka, a u RS-u od 527 testiranih uzoraka koronavirus potvrđen je kod 38 osoba. U Brčko distriktu nije bilo novih slučajeva zaraze virusom korona. U KS-u je potvrđeno 10 novooboljelih od 127 testiranih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

5 glavnih zabluda o koronavirusu

072info.com

Testovi na koronavirus iz BiH ipak ne važe za ulazak u Sloveniju

072info.com

U BiH 79 novozaraženih i osam preminulih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)