vakcina vakcinacija koronavirus covid ilustracija apr26 epa
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Južna Koreja će koristiti Pfizer kao drugu dozu za 760.000 ljudi koji su već dobili dozu AstraZenece, pridružujući se sve većem popisu zemalja koje su pomiješale dvije vakcine.

Seul je odluku donio zbog odgođene isporuke 835.000 doza AstraZenece koja se očekivala do kraja mjeseca. Zvaničnici su se nadali da će vakcine upotrijebiti kao drugu dozu za oko 760.000 zdravstvenih i drugih radnika koji su već primili prvu dozu u aprilu.

S obzirom da se doze sada očekuju da stignu tek do julu ili kasnije, južnokorejska radna grupa za borbu protiv Covida-19 najavila je da će koristiti Pfizer kao zamjenu, što je strategija koja se već primjenjuje u nekoliko drugih zemalja.

Očekuje se da će miješanje doza pomoći Južnoj Koreji da postigne svoj cilj imunizacije 70 posto stanovništva do septembra. Do sada je jednu dozu primilo oko 27 posto populacije od gotovo 52 miliona.

U maju je Južna Koreja započela kliničko ispitivanje s ciljem utvrđivanja sigurnosti kombiniranja doza AstraZenece i Pfizera, usred zabrinutosti za snabdijevanje i sigurnost povezanu s lijekom AstraZeneca.