Kad je utikač u struji, ovi uređaji u domaćinstvu najviše troše, čak i kada nisu upaljeni

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Možda nikada niste razmišljali koliko struje troše uređaji koje ostavljamo uključene dok ih ne koristimo.

Ta i još neke navike, kako ističu stručnjaci, bespotrebno je rasipanje novca.

– Kad je uključen u struju, uređaj troši i ako je ugašen i ništa ne radi – kaže stručnjakinja Natalia Lachim ze Metro i dodaje:

– Električna energija i tada kroz njega prolazi, povećavajući tako vašu potrošnju i račune. Kako biste ih smanjili, izvucite utičnicu uređaja i tako zaustavite protok električne energije – navodi Lachim.

Frižider

Budući da frižider i zamrzivač moraju uvijek raditi, ne iznenađuje da u domaćinstvu na njih u prosjeku odlazi 12 posto ukupne električne potrošnje, a premda ga se ne može jednostavno isključiti, možete se pobrinuti da frižider uvijek radi maksimalno učinkovito, kaže Natalia.

– Najjednostavniji način da osiguramo njegovu učinkovitost je da ga redovno čistimo, izvana i iznutra. Brisanje prašine s vanjske strane osigurava da ona ne uđe unutra i ne poremeti rad frižidera, a čišćenje unutrašnjosti i bacanje hrane sa isteklim rokom znači da motor neće morati davati svoj maksimum da hranu održi hladnom, odnosno zamrznutom.

Televizor

Studija iz 2021. godine pokazala je da je u čak 98 posto domaćinstava u Velikoj Britaniji televizor uvijek uključen. Mnogi naime pogrešno pretpostavljaju da ga gašenjem s daljinskim upravljačem potpuno isključuju, no to često nije slučaj.

Kada je samo uključen u struju, televizor troši 1,3 kWh.

Kuhalo za vodu

Iako nije najveći krivac za crpljenje energije, Natalia kaže da će kuhalo za vodu također povećati račun za struju, pa jje najbolje da se drži isključeno.

– I kad se ne koristi, troši oko 0,3 kWh – kaže Natalia, što nije puno, ali će godišnjem računu dodati oko 30 KM.

Punjači

Mnogima su punjači uvijek uključeni i spremne za punjenje raznih uređaja, a Natalia kaže da nas punjač koji samo stoji u struji, košta previše – tačnije povećava račun za oko 40 KM godišnje.