Kad vam se razbije ova vrsta sijalice imate veliki problem

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika (11)

Svi oni koji koriste štedne sijalice, odnosno CFL (compact fluorescent lamp) sijalice, mogli bi proučiti upute američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) o tome što treba učiniti ako se slučajno takva sijalica razbije. Iz Agencije navode da je pravilno postupanje kod čišćenja potrebno jer one sadrže male količine žive.

Ako se sijalica razbije, prije nego počnete čistiti, prostoriju trebaju napustiti ljudi i životinje. Otvorite prozore i ostavite prostoriju da se zrači između pet i 10 minuta. Takođe, isključite klima-uređaj ako je uključen.
Čišćenje:

1. Ako se sijalica razbila iznad čvrste površine, pažljivo pokupite krhotine i prah nekim čvrstim papirom ili kartonom, te sve bacite u staklenku s metalnim poklopcem ili plastičnu vrećicu koju trebate čvrsto zatvoriti.

2. Uzmite ljepljivu traku ili selotejp kako bi pokupili sve preostale čestice stakla i praha. I traku bacite u staklenku ili plastičnu vrećicu.

3. Obrišite područje na kojem se razbila sijalica vlažnim papirnatim ubrusima ili vlažnim maramicama. Bacite ih u staklenku ili plastičnu vrećicu.

4. Usisavanje se ne preporučuje, ali ako ipak morate usisavati jer još uvijek ima komadića stakla, imajte na umu da prozori moraju ostati otvoreni te odmah uklonite vrećicu iz usisavača. Agencija navodi da se usisavanje ne preporučuje jer bi ono moglo raspršiti moguće ostatke praha koji sadrži živu.

5. Staklenku ili vrećicu s razbijenom sijalicom odmah iznesite iz kuće, u kontejner.

6. Operite ruke sapunom i vodom, te ostavite prostoriju u kojoj se sijalica razbila da se zrači još nekoliko sati.

7. Ako se sijalica razbila nad tepihom, ponovite sve ove korake, a kad ubuduće usisavate tepih nad kojim se razbila sijalica, opet otvorite prozor, isključite klimu i nakon usisavanja ostavite sobu da se zrači nekoliko sati.

Iz Agencije navode da je pravilno postupanje kod čišćenja razbijene CFL sijalice potrebno jer te sijalice sadrže male količine žive – 1/100 količine koju sadrži termometar sa živom. Zato ne morate biti u panici ako ne možete ispuniti sve korake u čišćenju: to su samo predostrožnosti koje reflektuju najbolju praksu kod čišćenja razbijenih CFl sijalica, poručuju iz američke EPA-e.

Izvor: Danas.net.hr