Kada i kako će državljani BiH dobiti Covid pasoše

pasosbih

U Evropi i svijetu se sve više govori o uvođenju takozvanih Covid pasoša. Sigurno je da nije daleko dan kada će oni biti obavezan uslov za ulazak u neku državu. Uostalom, australijska aviokomapnija Quantas je posjedovanje Covid pasoša uvela kao uslov da biste uopće mogli ući u njihov avion.

Lada se spomene pasoš, jedna od prvih asocijacija je stajanje u beskonačno dugim redovima za njihovo vađenje. Gužve pri predaji dokumenata, uplata taksi, gubljenje vremena zbog gužvi pri preuzimanju pasoša… Sve su to razlozi zbog kojih mnogima ne bude dobro od same pomisli da moraju proći administrativnu torturu.

Međutim, Covid pasoši u principu ne zahtijevaju da se prođe sva ova procedura kao kod dobijanja “običnih” putnih isprava.

– Covid pasoši su zapravo evidencija za svaku osobu pojedinačno u vezi sa koronavirusom. Ona obuhvata podatke o tome da li je ta osoba prebolovala koronavirus i ako jeste  u kojem vremenskom periodu, da li je radila PCR ili neke druge testove na Covid-19 i ako jeste jada, te ono što će se posebno gledati, da li je ta osoba vakcinisana protiv korone i ako jeste kada, pojasnili su nam naši izvori.

S obzirom na sve procedure, nadležnosti i sve ostale administrativne “zavrzlame”, pitanje je da li je BiH spremna da izdaje Covid pasoše i ko bi to trebao raditi.

Oslobođenje

Prethodni članakNe nasjedajte na lažne nagradne igre!
Sljedeći članakZENICA: Nastavljeno postavljanje novih nadstrešnica na autobuskim stajalištima