Portal 072info

Kada ste zadnji put očistili svoju torbu?

Hint: na vašoj je torbi puno više bakterija nego što možete zamisliti…

Nedavno provedena studija u Velikoj Britaniji odlučila je istražiti koliko su doista čiste naše torbe koje svakodnevno koristimo i dodirnemo nekoliko desetaka puta. Zaključak je bio da torbu dotaknemo u prosjeku 20 puta u danu, a što se količine bakterija na njoj tiče, ekvivalent tome je kao da triput dnevno prođete rukom po zahodskoj školjci.

Istraživači su otkrili da jednim doticanjem svoje torbe skupite dovoljno bakterija da kontaminirate sve predmete u svojoj torbi. Mnoge od tih bakterija nisu bezopasne i mogu uzrokovati razne infekcije. Međutim, vaša torba je samo jedna od prljavih stvari koje dodirnete tijekom dana. Možda će vas zaprepastiti, ali novac na svojoj površini ima šest puta veću količinu bakterija od javnog toaleta.

Korištenjem svog mobitela direktno ste u dodiru s prljavštinom, a britanska studija je pokazala kako je na 15 posto mobitela smještena velika količina bakterija, uključujući Staphylococcus aureus, koji uzrokuje akne i Escherichiu coli, koja pak može uzrokovati želučane grčeve i proljev. Osim toga, čuvajte se i fiksnih telefona na poslu jer je dokazano da su na čak 16 posto njih prisutne fekalije, piše Cosmopolitan.

Podijelite članak