Kada treba obavljati treninge za vrijeme ramazanskog posta

Na početku svakog ramazana svi oni koji poste, a koji ujedno i treniraju i trude praktikovati zdrav životni stil postavljaju sebi pitanje kako ukombinovati te dvije aktivnosti. Fitnes trenerica Minja Huseinović objasnila je kako trenirati u vrijeme ramazana. “Nizom je naučnih istraživanja dokazano da post u trajanju od mjesec dana ima mnoge pozitivne utjecaje na organizam: od pročišćavanja organizma od svega što se nakupilo u organizmu u toku godine, do regulacija rada kardiovaskularnog sistema i bubrega. Također, upravo je poanta posta minimizirati unos i opterećenje organizma hranom i vodom, što smanjuje izdržljivost organizma posebno pri većim naporima”, započela je Minja.

Sam post podrazumjeva da u tijelo nećemo unositi tečnost, koja je veoma važna za tijelo u toku treninga. Minja ističe kako zbog toga nije preporučljivo trenirati tokom samog posta.

“Najbolje vrijeme za trening je prije sehura, što možda neće odgovarati mnogima obzirom da sehur počinje oko 2:30 ujutro. Ako se ipak odlučite na taj trening, obratite pažnju da traje od 30 do 45 minuta. Neka to bude kardio trening srednjeg intenziteta. Ako imate običaj odspavati prije sehura, onda je najbolje uraditi trening neka dva do tri sata nakon iftara, naravno, opet, kardio trening srednjeg intenziteta”, kaže naša sagovornica.

Minja ističe da je za vrijeme ramazana dovoljno raditi treninge dva do tri puta sedmično, jer bi sve preko toga bilo preveliko opterećenje za vaše tijelo.

“Naposlijetku, zaključak je da se može i treba trenirati za vrijeme ramazana. Treninzi se trebaju obavljati prije sehura i dva do tri sata nakon iftara, a ne tokom posta”, zaključila je trenerica.

Klix.ba

Prethodni članakDers šejha Abdul-Kadira Džilanija o ramazanu: Šta će ti koristiti što postiš, a mrsiš se haramom i zaspiš u grijehu?!
Sljedeći članakIsak pitao Ceste FBiH jesu izvršili uplatu sredstava za sanaciju puta Nemila – Banlozi – Tetovo